ကုန္းေဘာင္ၾကီးေၾကာ္

ဒီတပတ္ေတာ့ အသားေရာ၊ အသီးအရြက္ေတြပါ အကုန္အစုံစားရတဲ့
ကုန္းေဘာင္ၾကီးေၾကာ္ဖို႔ စိတ္ကူးရမိပါတယ္။ ကုန္းေဘာင္ၾကီးေၾကာ္
ေၾကာ္မယ္ဆိုရင္ မိမိထည္႔လုိတဲ့ အသီးအရြက္မ်ားကို အရင္ေရြးခ်ယ္
ရပါမယ္၊ ဘယ္အသီးအႏွံမဆိုထည့္ေၾကာ္ႏိုင္ေပမယ့္၊ မွ်မွ်တတျဖစ္
ေအာင္ အစိမ္း၊ အနီ၊ စတဲ့အေရာင္ပါတ့ဲ အသီးအႏွံမ်ားကိုမွ်မွ်တတ
ထည့္ေပးမယ္ဆိုလွ်င္ အဟာရျပည့္၀သလို အျမင္လဲလွပမွာျဖစ္ပါတယ္။

ကုန္းေဘာင္ၾကီးေၾကာ္အတြက္လုိအပ္ေသာအရာမ်ားမွာ

ခ်င္း
ၾကက္ဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သား
ငရုတ္သီးပြ (အစိမ္း)
မုန္လာဥနီ (သို႔မဟုတ္) ခါၾကက္ဥ
ေဂၚရခါးသီး
ၾကက္သြန္နီ
ငရုပ္သီးအေျခာက္ေတာင့္
ဆား
ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊အေနာက္ တုိ႔ပါပဲ။

အရင္ဆုံး ၾကက္သား အသားခ်ည္းသက္သက္ကို ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဆားအနည္းငယ္တို႔ႏွင့္ျပဳတ္ထားပါတယ္။ ၾကက္သားျပဳတ္ေနတုန္းမွာ
ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီးတဥကိုလက္တဆစ္အရြယ္ ခန္႔ လွီးပါတယ္။ ၾကက္သြန္
ျဖဴ၊ ခ်င္းတို႔ကို မီးျခစ္ဆံေခ်ာင္းအရြယ္ေလာက္လွီးပါတယ္။

မုန္လာဥနီကိုေတာင္ အေခ်ာင္းေလးမ်ားျဖစ္ေစ၊ အခ်ပ္လိုက္ျဖစ္ေစလွီး
ႏိုင္ပါတယ္။ ငရုပ္သီးပြအစိမ္းကိုေတာ့ၾကက္သြန္နီလွီးသလို လက္တဆစ္
အရြက္ခန္႔လွီးပါတယ္။ ေဂၚရခါးသီးကိုလဲ အထက္ကအတုိင္းပဲလွီးပါတယ္။

ၾကက္သားျပဳတ္က်က္ေလာက္ျပီဆိုလွ်င္အေအးခံထားျပီး၊ အတုံးေလးေတြ
လွီးထားပါတယ္။ ဆီအိုးတည္ျပီး၊ ဆီပူလာလွ်င္ ငရုတ္သီးေျခာက္ေတာင့္
၂ေတာင့္ကို ေက်ာ္ပါ။ ဆီပူပူမွာထည့္တာမို႔၊ ခ်က္ခ်င္းဆိုသလို ခ်လိုက္ရပါ
တယ္။ ငရုပ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ကို ပန္းကန္သပ္သပ္ျဖင့္ဖယ္ထားပါ။

ၾကက္ဥ ႏွစ္လုံးခန္႔ကို ေခါက္ျပီး၊ အျပားလုိက္ေၾကာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္အေနေတာ္
အရြယ္ျဖစ္ေအာင္ညွပ္ထားပါ။

က်န္တဲ့ဆီနဲ႔ ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ေၾကာ္ပါတယ္။ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္သား
ထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သားႏွင့္အတူ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊အေနာက္တုိ႔ကိုထည့္
ပါ။ ၾကက္သားႏွင့္ ပဲငံျပာရည္ေရာသြားေအာင္ေမႊေပးျပီး၊ အသီးအႏွံေတြထဲက
က်က္ဖို႔အခက္ဆုံးအရာမ်ားကိုအရင္ထည့္ပါတယ္။

ရွင္မင္းကေတာ့ ေဂၚရခါးသီးကိုအရင္ဆုံးထည့္ပါတယ္။ ခဏေနလွ်င္ မုန္လာဥနီ
ထည့္ပါ။ ႏူးလြယ္ေအာင္ ေရအနည္းငယ္စီထည့္ရင္းေၾကာ္ပါတယ္။ ခဏေနလွ်င္
ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးပြအစိမ္းလွီးထားတာကို ထပ္မံထည့္ပါတယ္။ ဆားအနည္း
ငယ္ထည့္ျပီး အသီးအႏွံမ်ားက်က္လာသည္ အထိေၾကာ္ေပးပါတယ္။ အေပါ့အငံ
ျမည္းပါ။ ၾကိဳက္တတ္လွ်င္ သၾကားတီးစပြန္းႏွင္တဇြန္းခန္႔ထည့္ေပးပါ။ ၾကက္ဥ
ေၾကာ္ထည့္ျပီး ေရာပါ။ ေနာက္ဆုံးမွာေတာ့ ေၾကာ္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးေျခာက္ေတာင့္ကို
လက္တဆစ္အရြယ္ခန္႔ ညွပ္ျပီးထည့္လုိက္ပါ။ အိုးကို မီးဖိုေပၚမွခ်ႏိုင္ပါျပီ။

အဆင့္ဆင့္ခ်က္ျပဳတ္ရေပမယ့္၊ တင္းတိမ္မႈ ရွိျပီး၊ အရသာရွိလွတဲ့ ဟင္းတခြက္ျဖစ္
ပါတယ္ရွင္။

3 comments:

junonadi said...

အရမ္းေကာင္းပါတယ္
ကၽႊန္မ ဒီလို ခ်က္ျပဳတ္နည္းအစီစဥ္ေလးေတြလိုက္ရွာေနတာ အခုမွပဲေတြ႕ပါတယ္
ဒီအစီစဥ္ေလးကို အၾကိဳက္ဆံုးပါပဲ

Unknown said...

ေကာင္းပါတယ္

Unknown said...

ေကာင္းပါတယ္