ထမင္းသုပ္

အိမ္မွာေထြေထြထူးထူး မခ်က္စားျဖစ္ရင္၊ ခဏခဏ သုပ္စားျဖစ္တာ ထမင္းသုပ္
ပါ။ ထမင္းသုပ္ ကို သက္သတ္လြတ္ သုပ္စားႏိုင္သလို၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေလးနဲ႔လဲ
စားႏိုင္ပါတယ္။ သက္သတ္လြတ္စားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ပုဇြန္ေျခာက္အစား၊ ေျမပဲ
ကိုေထာင္းထည့္ျပီး သုပ္စားႏုိင္ပါတယ္။ ထမင္းသုပ္ ရဲ႔ အဓိကေသာ့ခ်က္ကေတာ့
ပဲမႈန္႔ ပဲလို႕႔ (ရွင္မင္းအျမင္) ထင္ပါတယ္။ ပဲမႈန္႔ မက်က္ရင္ အစိမ္းနံ႔ နံျပီး၊ အက်က္လြန္
ျပီး တူးသြားရင္လဲ တူးခါးခါးအရသာျဖစ္ေနတတ္လုိ႔ပါ။


ထမင္းသုပ္ သုပ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္

ခ်က္ျပီးသား ထမင္းၾကမ္း
ပဲမႈန္႕
ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ (သို႔) (ေျမပဲဆံေထာင္း သတ္သက္လြတ္)
ငံျပာရည္ (သို႔) ဆား
မက်ီးရည္
ငရုတ္သီးမႈန္႔
ေဂၚဖီ
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီက်က္ တုိ႔ပါပဲ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ မထူမပါေလးေတြလွီးျပီး၊ ဆီပူပူမွာ နႏြင္းအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီ
က်က္ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီ ကိုေတာ့ ပါးပါးေလးလွီးထားျပီးေရစိမ္ထားပါတယ္။ အားလုံးအဆင္
သင့္ျဖစ္ရင္ေတာ့ ၊ ထမင္းသုပ္သုပ္မယ့္ ဇလုံ ခပ္ၾကီးၾကီးထဲမွာ ထမင္းတေယာက္စာ၊ ပဲမႈန္႔ ၂စြန္း
ဆီက်က္အနည္းငယ္၊ မက်ီးရည္ ၂စြန္း ၊ ေဂၚဖီ၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ ႏွင့္ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္တို႔ကို
ထည့္ပါ။ ၾကိဳက္တတ္လွ်င္ ငရုတ္သီးမႈန္႔ ထည့္ပါ၊ ျပီးလွ်င္ လက္ကိုေသခ်ာ ေဆးျပီး နယ္ပါ။ ငရုတ္
သီး ပူမွာေၾကာက္ရင္ေတာ့ လက္ျဖင္မနယ္ဘဲ၊ ဇြန္း၊ ခက္ရင္း တို႔ျဖင့္နယ္ႏိုင္ပါတယ္။ အေပါ့အငံ
ျမည္းျပီး၊ လိုရာကိုထည့္ပါ။ အေနေတာ္ဆိုလွ်င္ စားသုံးႏိုင္ပါျပီ။ ထမင္းသုပ္ကို ဘူးသီးဟင္းခါး
ဒါမွမဟုတ္ ေရေႏြးၾကမ္းျဖင့္ သုံးေဆာင္ပါကလိုက္ဖက္လွပါသည္။  ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကိဳက္တတ္လွ်င္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ကိုခြာျပီး ထမင္းသုပ္ျဖင့္ သုံးေဆာင္နိုင္ပါေသးသည္။

ၾကက္ေတာင္ပံေၾကာ္

ရွင္မင္း ထမင္းသုပ္ျဖင့္ တြဲဖက္ စားတတ္သည္မွာ ၾကက္ေတာင္ပံ ေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ေတာင္ပံ
ေၾကာ္မွာ လြယ္ကူျပီး ၊ အရသာရွိလွတာမို႔  ထမင္းျဖဴႏွင့္လဲ တြဲဖက္စားပါက ျမိန္လွပါတယ္။
ၾကက္ေတာင္ပံ ေၾကာ္ရန္အတြက္လိုအပ္မွာေတြကေတာ့

ၾကက္ေတာင္ပံ
ဆား
နႏြင္း
ၾကက္သားမႈန္႔ အနည္းငယ္
ဆီ တို႔ပါပဲ။

ေစ်းထဲက ၀ယ္လာတဲ့ၾကက္ေတာင္ပံ ကို သုံးပိုင္း ပိုင္းပါတယ္။ တခ်ဴိ႔ ကေတာ့ ခုတ္ျပီးသားေရာင္း
တတ္ပါတယ္။ ခုတ္ထားတဲ့ ၾကက္ေတာင္ပံကို ဆား ၊ နႏြင္းအနည္းငယ္ျဖင့္ နယ္ပါ။  ျပီးလွ်င္ခက္ရင္း
ျဖင့္ အနည္းငယ္ ဆြျပီး ၁၅မိနစ္ခန္႔ ထားပါတယ္။ ဒယ္အိုးတအုိးမွာ ဆီ ပူလာသည့္အထိတည္ပါ။
ေစာေစာက ၾကက္ေတာင္ပံထဲသို႔ ၾကက္သားမႈန္႔အနည္းငယ္ ထည့္နယ္ျပီး ၊ ဆီပူလာတာနဲ႔ စတင္ေၾကာ္
ုနုိင္ပါတယ္။  ၾကက္ေတာင္ပံ မ်ား ေရႊ၀ါေရာင္သန္း ျပီး ကၽြတ္လာတဲ့အထိေၾကာ္ေပးပါတယ္။ က်က္
ေလာက္ျပီ ဆိုလွ်င္ တစ္ရွဴးခံထားတဲ့ ပန္းကန္ေပၚသို႔ တင္ျပီး ဆီစစ္ပါတယ္။

ၾကက္ေတာင္ပံေၾကာ္ မွာ ထမင္းသုပ္ ၊ ေရေႏြးၾကမ္းေလးျဖင့္တြဲဖက္သုံးေဆာင္ပါက လိုက္ဖက္လွပါတယ္။

 
 

1 comments:

Moe Cho Thinn said...

ထမင္းသုတ္နဲ႔ ၾကက္ေၾကာ္က ရွယ္ပဲ။ တကယ္ကို စားခ်င္စဖြယ္ပါပဲ။