ဂ်ပန္ကာရီဟင္း

တေလာက စပ္စပ္စုစု ဂ်ပန္ဟင္းအႏွစ္ေလး ထမင္းေလးေပၚေလာင္းထားတဲ့ပုံေလးေတြ႔လုိ႔
စားခ်င္စိတ္ေပၚလာတာနဲ႔၊ ေနးတစ္က အစ္မ မစုဇု ကို နားပူနားဆာလုပ္မိပါေတာ့တယ္။
အစ္မေျပာတဲ့အတိုင္းရယ္၊  သူ႔ဘူးေပၚက ညႊန္ထားတဲ့အတိုင္းရယ္ခ်က္လိုက္တာစားေကာင္း
တဲ့ဟင္းတခြက္ထြက္လာပါတယ္။


လူပ်င္းနည္း ခ်က္လို႔လြယ္တာရယ္၊ ခ်က္ခ်ိန္ သိပ္မၾကာလွတာမို႔ ရွင္မင္း သေဘာက်တဲ့ဟင္း
ေလးတမ်ဴိးပါပဲ။ ေနာက္ေတာ့ တရုတ္ဆိုင္မွာဂ်ပန္ ကာရီ အခဲေလးေတြ ရွာျပီး၀ယ္လာခဲ့ပါတယ္။
အခဲေလးေတြမွာ အစပ္အရသာ အနည္းအမ်ားေရြး၀ယ္လို႔ရပါတယ္။

အထုပ္ထဲမွာ ကန္႔၂ ကန္႔ ခြဲထားျပီး။ တကန္႔မွာမွ ခ်ဴိးလို႔လြယ္ေအာင္ ေခ်ာကလက္တုံးေလးေတြလို
ေလးတုံးခြဲထားပါတယ္။ ရွင္မင္းကေတာ့ သုံးတုံးထည့္ျဖစ္ပါတယ္။




ဟင္းကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ၾကက္၊ ၀တ္၊ ဆိတ္သား စတာေတြနဲ႕ ခ်က္လို႔ရပါတယ္။ ရွင္မင္းကေတာ့
ၾကက္သားနဲ႔ ခ်က္ပါတယ္။ သတ္သက္လြတ္ခ်က္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ပဲျပားေၾကာ္ထားတာနဲ႕႔  မိမိ
ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသီးအႏွံ သုံးျပီးခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။

လိုအပ္တဲ့အရာမ်ားကေတာ့

ၾကက္သား (သို႔ ) အသားတမ်ဴိး
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊နီ
ခ်င္း
အာလူး
မုန္လာဥနီ (သို႔) ခါၾကက္ဥ
Kare Ruu အခဲ တို႔ပါပဲ။

ၾကက္သားကို အသားခ်ည္းသက္သက္ အေနေတာ္ အရြယ္လွီးပါတယ္။ ထန္းလ်က္ခဲအရြယ္
ေလာက္ေပါ့ ၊ အာလူး၊ ခါၾကက္ဥ တို႔ကိုလဲ အဲဒီအရြယ္နီးပါး လွီးထားလုိက္ပါတယ္။ ခ်င္း၊ဆား
တို႔ကိုအသားနဲ႔ နယ္ထားလိုက္ပါတယ္။

ဆီအိုးတည္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴအနည္းငယ္ ဆီသပ္ျပီး ခဏထားပါတယ္။ အနံ႔ေမႊးလာတာနဲ႕
အသား ကိုထည့္ပါတယ္ ။ အသား ေတြက်က္သလိုျဖစ္ျပီး ျဖဴလာရင္ေတာ့၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွင့္
အာလူးတုိ႔ကို ထည့္ပါတယ္။ ျပီးလွ်င္ ခါၾကက္ဥပါ ထည့္ပါတယ္။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး
မီးေအးေအးနဲ႔ ခ်က္ထားလုိက္ပါ။ အသားနူးေလာက္ျပီ ဆုိလွွ်င္ ဟင္းအႏွစ္ခဲ ကိုထည့္လိုက္
ပါတယ္။ ခ်က္ခ်င္း အခဲေတြေပ်ာ္သြားျပီး ၊ ေရအနည္းငယ္ထပ္ထည့္ျပီး ႏွပ္ထားေပးပါ။
ေနာက္ထပ္ ၁၅မိနစ္ေလာက္ ဟင္းအိုးထပ္တည္ျပီ၊ ဟင္းအႏွစ္ရည္ ျပစ္ျပစ္ေလး ျဖစ္လာလွ်င္
မီးပိတ္လုိက္လို႔ရပါျပီ။ ထမင္းပူပူ မွာ ဟင္းအႏွစ္ရည္ေလာင္းစားရင္း အရသာရွိျပီးလြယ္ကူ
တဲ့ ထမင္းတႏွပ္အျဖစ္သုံးေဆာင္လို႔ ရပါျပီ။



ဟင္းခ်က္နည္း ေျပာျပေပးတဲ့ မစုဇု ကို အထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

5 comments:

subuueain said...

စားခ်င္စရာေလး

SZA said...

ေတာ္မီလဲ အဲဒီ့ဟာခ်က္စားဖူးတယ္.. ကိုယ္ခ်က္တာ သိပ္မေကာင္းလို႕လားမသိဘူး.. စားလို႕ သိပ္မေကာင္းဘူး လွလွပပလဲျဖစ္မေနဘူး..

Shinmin said...

ေတာ္မီ
အဲ အစ္မက ေတာ္မီ ပုံတင္တာမွတ္မိတယ္။အဲဒီထဲက သေဘာက်
ေနတာ။ စကားမစပ္ အစ္မ စိတ္ထဲမွတ္မိသေလာက္ ေတာ္မီခ်က္တာစားခ်င္စရာေလးပါ။


စုဘူးေရ
စုဘူးဟင္းေလးေတြလဲ ခဏခဏလာစားပါတယ္။

စူး said...

ေထာပတ္ႏွင့္ဆီသတ္ပါ. ၾကက္သြန္နီမ်ားကို ႏြမ္းသြားလ်ွင္ အာလူးႏွင့္ ဥနီကို မီးေအးေအးႏွင့္ေရထည့္၍ တည္ပါ ဆူလာပါက ၾကက္သားကို ခနေနလ်ွင္ထည့္၍ မီးေအး၂ႏွင့္ထားပါ။ ဆူလာပီး ႏူးလာပီဆိုပါက အဆိုပါအတံုးေလးမ်ားကို ထည့္ပါ။


ဂ်ပန္အေမႏွင့္အတူခ်က္ျခင္းျဖစ္၍ ေဖာက္သည္ခ်ျခင္းသက္သက္ပါ

Shinmin said...

ဟုတ္ကဲ့၊ မျမတ္ႏိုးေရ၊ ခုလိုျပန္ေျပာျပတာ ေက်းဇူးပါေနာ္။
ရွင္မင္းေနာက္တခါခ်က္ရင္ မျမတ္ႏိုးနည္းအတိုင္းခ်က္
ၾကည့္ပါမယ္။