ပဲထမင္း ႏွင့္ ၾကက္သားမဆလာဟင္း
ပဲထမင္း ႏွင့္ ၾကက္သားမဆလာဟင္း
တေလာက စႏၵကူးေမဘေလာ့ဂ္ ေလးမွာ ပဲထမင္းခ်က္နည္းေလးေတြ ႔ လို႔
ခ်က္ၾကည့္ဖို႔ စဥ္းစားမိပါတယ္။ အရင္က ဒီလိုေသေသခ်ာခ်ာ မခ်က္တတ္
ပါဘူး ဒီတခါေတာ့ ကူးကူး ရဲ ႔ နည္းအတိုင္းခ်က္လိုက္တာ၊ ပဲေရာ ထမင္းပါ
မမာမေပ်ာ့ဘဲ အေနေတာ္ေလးမို႔ စားလို႔အဆင္ေတာ္ေတာ္ေျပပါတယ္။ အိမ္
က ညီမကိုေတာ့ သက္သတ္လြတ္သမားမို႔ အာလူးဟင္းကိုျပစ္ျပစ္ေလးခ်က္
ေပးလိုက္ပါတယ္။ ရွင္မင္းကေတာ့ ၾကက္သားမဆလာဟင္းစပ္စပ္ေလးခ်က္
လိုက္ပါတယ္။
အရင္ဆံုးပဲကို ေရစိမ္ထားရပါမယ္။ ေရစိမ္ျပီး ပဲ ကို သိပ္မက်က္ခင္ေလးခ်လိုက္ရပါမယ္။
အရမ္းေပ်ာ့သြားတဲ့အထိမျပဳတ္ပါနဲ႔ေနာ္။ ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္နီ လွီးထားတာကိုဆီအုိးပူပူ
မွာ ထည့္ဆီသပ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီဖတ္ေလးေတြႏြမ္းလာလွ်င္ အေမႊးနံသာေတြထည့္
ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ျပဳတ္ထားတဲ့ ပဲကိုေရစစ္ျပီးထည့္ပါ။ ေထာပတ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
နဲ႔ ၂ စြန္း ေလာက္ထည့္ပါ။
ဆန္ကိုေတာ့ ဆီမသပ္ခင္တည္းက ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ ခါတိုင္းထမင္းခ်က္သလို ခ်က္
ထားပါတယ္။ ဆီသပ္ ျပီးခ်ိန္နဲ႔ ထမင္းအိုးခလုတ္မတက္ခင္ေလး အခ်ိန္ကိုက္ထားလုိက္
ပါတယ္။ ေစာေစာဆီသပ္ထားတဲ့ ပဲ ၊ ဆား တီးစပြန္း ၁ဇြန္း၊ သၾကား ၁ ဇြန္းခြဲ ခန္႔ ထည့္ျပီး
ထမင္းအိုးထဲသို႔ထည့္ျပီး သမေအာင္ ဖြေပးပါ။ မေမႊပါနဲ႔ေနာ္၊ ထမင္းေတြမေၾကေအာင္အသာ
ေလး အေပၚေအာက္ ထမင္းခတ္တဲ့ဇြန္းနဲ႔ ဖြေပးပါ။ အားလံုးသမသြားလွ်င္ ထမင္းအိုးက်က္
သည္အထိ ဆက္ခ်က္ပါ။ ထမင္းနည္းနည္းမာလွ်င္ ေရေလးျဖန္းျပီး ခဏအပူထပ္ေပးႏိုင္
ပါတယ္။
ၾကက္သားမဆလာဟင္း
ၾကက္သားကို ဆား ၊ နႏြင္းထည့္ျပီး နယ္ထားေပးပါ။ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ
ခ်င္း တို႔ကို ဆီသပ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္သားထည့္၊ ငရုပ္သီးမႈန္႔ ထည့္ျပီး ဆက္ ဆီသပ္ပါ။
ခဏေနလွ်င္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ အေရာင္ရရုံေလးထည့္ပါ။ ေရစပ္စပ္ကေလးထည့္ျပီးအဖုံးအုပ္
ထားရပါမယ္။ ေရနည္းနည္းစီထည့္ျပီး မီးအရွိန္ေလ်ာ့ျပီး ခ်က္ပါ။ ၾကက္သားက်က္လွ်င္၊ မဆလာ
အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ၊ ေရထပ္ထည့္ျပီးအဖံုးအုပ္ခ်က္ပါ။ ၾကက္သားကို မိမိစားသံုးလိုသေလာက္
က်က္ျပီဆိုလွ်င္ မီးပိတ္လို႔ရပါျပီ။
ပဲထမင္းေရာ၊ ၾကက္သားဟင္းပါျပီးျပီမို႔၊ တေလာက ေက်ာ္ထားတဲ့ ဗလေခ်ာင္ေၾကာ္ေလးႏွင့္တြဲ
ဖက္ စားျဖစ္ပါတယ္။
ပဲထမင္းခ်က္နည္းအတြက္ ကူးကူးကိုဒီေနရာေလးကေန ေက်းဇူးတင္ေၾကာင္းေျပာပါရေစေနာ္။
တေလာက စႏၵကူးေမဘေလာ့ဂ္ ေလးမွာ ပဲထမင္းခ်က္နည္းေလးေတြ ႔ လို႔
ခ်က္ၾကည့္ဖို႔ စဥ္းစားမိပါတယ္။ အရင္က ဒီလိုေသေသခ်ာခ်ာ မခ်က္တတ္
ပါဘူး ဒီတခါေတာ့ ကူးကူး ရဲ ႔ နည္းအတိုင္းခ်က္လိုက္တာ၊ ပဲေရာ ထမင္းပါ
မမာမေပ်ာ့ဘဲ အေနေတာ္ေလးမို႔ စားလို႔အဆင္ေတာ္ေတာ္ေျပပါတယ္။ အိမ္
က ညီမကိုေတာ့ သက္သတ္လြတ္သမားမို႔ အာလူးဟင္းကိုျပစ္ျပစ္ေလးခ်က္
ေပးလိုက္ပါတယ္။ ရွင္မင္းကေတာ့ ၾကက္သားမဆလာဟင္းစပ္စပ္ေလးခ်က္
လိုက္ပါတယ္။
ပဲထမင္းအတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
ကုလားပဲ
ေထာပတ္
ဆား
သၾကား
ကရေ၀းရြက္
နာနတ္ပြင့္
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္
ၾကက္သြန္နီ တုိ႔ျဖစ္ပါတယ္။
အရင္ဆံုးပဲကို ေရစိမ္ထားရပါမယ္။ ေရစိမ္ျပီး ပဲ ကို သိပ္မက်က္ခင္ေလးခ်လိုက္ရပါမယ္။
အရမ္းေပ်ာ့သြားတဲ့အထိမျပဳတ္ပါနဲ႔ေနာ္။ ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္နီ လွီးထားတာကိုဆီအုိးပူပူ
မွာ ထည့္ဆီသပ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီဖတ္ေလးေတြႏြမ္းလာလွ်င္ အေမႊးနံသာေတြထည့္
ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ျပဳတ္ထားတဲ့ ပဲကိုေရစစ္ျပီးထည့္ပါ။ ေထာပတ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
နဲ႔ ၂ စြန္း ေလာက္ထည့္ပါ။
ဆန္ကိုေတာ့ ဆီမသပ္ခင္တည္းက ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ ခါတိုင္းထမင္းခ်က္သလို ခ်က္
ထားပါတယ္။ ဆီသပ္ ျပီးခ်ိန္နဲ႔ ထမင္းအိုးခလုတ္မတက္ခင္ေလး အခ်ိန္ကိုက္ထားလုိက္
ပါတယ္။ ေစာေစာဆီသပ္ထားတဲ့ ပဲ ၊ ဆား တီးစပြန္း ၁ဇြန္း၊ သၾကား ၁ ဇြန္းခြဲ ခန္႔ ထည့္ျပီး
ထမင္းအိုးထဲသို႔ထည့္ျပီး သမေအာင္ ဖြေပးပါ။ မေမႊပါနဲ႔ေနာ္၊ ထမင္းေတြမေၾကေအာင္အသာ
ေလး အေပၚေအာက္ ထမင္းခတ္တဲ့ဇြန္းနဲ႔ ဖြေပးပါ။ အားလံုးသမသြားလွ်င္ ထမင္းအိုးက်က္
သည္အထိ ဆက္ခ်က္ပါ။ ထမင္းနည္းနည္းမာလွ်င္ ေရေလးျဖန္းျပီး ခဏအပူထပ္ေပးႏိုင္
ပါတယ္။
ၾကက္သားမဆလာဟင္း
ၾကက္သားမဆလာဟင္းအတြက္
ၾကက္သား
ၾကက္သြန္နီ
ခ်င္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ပဲငံျပာရည္အေနာက္
ဆား
ငရုပ္သီးမႈန္႔ (အေရာင္တင္)
နႏြင္း
မဆလာ တို႔ပါပဲ။
ၾကက္သားကို ဆား ၊ နႏြင္းထည့္ျပီး နယ္ထားေပးပါ။ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ
ခ်င္း တို႔ကို ဆီသပ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္သားထည့္၊ ငရုပ္သီးမႈန္႔ ထည့္ျပီး ဆက္ ဆီသပ္ပါ။
ခဏေနလွ်င္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ အေရာင္ရရုံေလးထည့္ပါ။ ေရစပ္စပ္ကေလးထည့္ျပီးအဖုံးအုပ္
ထားရပါမယ္။ ေရနည္းနည္းစီထည့္ျပီး မီးအရွိန္ေလ်ာ့ျပီး ခ်က္ပါ။ ၾကက္သားက်က္လွ်င္၊ မဆလာ
အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ၊ ေရထပ္ထည့္ျပီးအဖံုးအုပ္ခ်က္ပါ။ ၾကက္သားကို မိမိစားသံုးလိုသေလာက္
က်က္ျပီဆိုလွ်င္ မီးပိတ္လို႔ရပါျပီ။
ပဲထမင္းေရာ၊ ၾကက္သားဟင္းပါျပီးျပီမို႔၊ တေလာက ေက်ာ္ထားတဲ့ ဗလေခ်ာင္ေၾကာ္ေလးႏွင့္တြဲ
ဖက္ စားျဖစ္ပါတယ္။
ပဲထမင္းခ်က္နည္းအတြက္ ကူးကူးကိုဒီေနရာေလးကေန ေက်းဇူးတင္ေၾကာင္းေျပာပါရေစေနာ္။
14:48
|
Labels:
ထမင္း,
ပဲထမင္း ႏွင့္ ၾကက္သားမဆလာဟင္း,
ၾကက္သား
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment