ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္
ဘာလေခ်ာင္ အေခၚအေ၀ၚ မွာ Balachan ကေန ဆင္းသက္လာတယ္
လို႔ထင္ပါတယ္။အေရွ ႔ေတာင္အာရွႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ငါးပိ၊
ငါးေျခာက္ စတာေတြကို Balachanလို႔ေခၚေ၀ၚၾကပါတယ္။ အိႏၵိယဆိုင္ေတြ
မွာ ပုဇြန္ေျခာက္ေၾကာ္ဘူးေလးေတြကိုေရာင္းတတ္ပါတယ္။ ကိုယ္တိုင္ေၾကာ္
စားတာက ၀ယ္စားတာထက္ က်န္းမာေရးအတြက္လဲေကာင္းသလို၊ ပိုက္ဆံ
အကုန္လဲသက္သာလွပါတယ္။
ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ကို ပုဇြန္ေျခာက္ေၾကာ္လို႔လဲေခၚၾကပါတယ္။ အလွဴအတန္းေတြမွာ
မပါမျဖစ္ဟင္းရံ တမ်ဴိးလဲျဖစ္ပါတယ္။ ရွင္မင္းကေတ့ာ ဟင္းမပါဘဲ ဘာလေခ်ာင္
ေၾကာ္ေလး ၊ သခြားသီးေလး နဲ႔ ထမင္းေလးစားလိုက္ရရင္ပဲ အေတာ္တင္းတိမ္ပါတယ္။
ဟင္းခဏခဏမခ်က္ခ်င္သူမ်ားအတြက္လဲတခါေၾကာ္ထားျပီး၊ ေလလံုတဲ့ ပုလင္းထဲမွာ
သိမ္းထားရင္ၾကာရွည္အထားခံပါတယ္။
ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့အရာေတြကေတာ့
ပုဇြန္ေျခာက္အမႈန္႔
ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔
ငရုပ္သီးေျခာက္ (ၾကိတ္ျပီး)
ဆီ
နႏြင္း
ဆား
ငံျပာရည္
ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ငါးပိ (မထည့္လွ်င္ရပါတယ္။)
အရင္ဆံုးၾကက္သြန္နီ ကို ခပ္ပါးပါးေလးေတြညီညီေလးလွီးထားရပါမယ္။
အရြယ္အထူအပါးမတူတဲ့အခါ ေၾကာ္ရင္ တူးတာတူးမက်က္တာမက်က္
ျဖစ္တတ္လို႔ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုလဲ အ၀ိုင္းေလးေတြ ရြယ္တူဆုိဒ္တူ ေလး
လွီးရပါမယ္။
ဆီပူပူထဲကို နႏြင္းထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ပါမယ္။ မီးသိပ္မျပင္းေစဘဲ
ေၾကာ္ပါ။ အေရာင္ေလး၀ါလာတာနဲ႔ အိုးကိုမီးဖိုေပၚက ဖယ္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဖတ္ေလးေတြကိုဆယ္ယူပါ။ ဆီအပူကအရွိန္ နဲ႔ ဆီထဲမွာ ၾကက္သြားတာ
ေၾကာင့္ မိမိလိုတာထက္ ၾကိဳျပီး အိုးကိုမီးဖိုေပၚက ဖယ္ထားတာပါ။ မီးဖိုမီး
အရွိန္ေၾကာင့္လဲ တူးသြားတတ္ပါတယ္။ ျပီးလွ်င္သပ္သပ္ဖယ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီကိုလဲ နႏြင္းထည့္ထားတဲ့ဆီပူပူမွာ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ေၾကာ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီေလးေတြ ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ မီးအရွိန္ေလွ်ာ့ျပီး သပ္သပ္
ဖယ္ထားရပါမယ္။
က်န္တဲ့ဆီမ်ားေနလွ်င္ အနည္းငယ္ဖယ္ျပီး၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ ကိုေၾကာ္ရပါမယ္။
ပုဇြန္ေျခာက္ ကိုဆီ နဲဲ႔ လိမ့္ေပးေနပါ။ အနံ႔ေလးသင္းလာလွ်င္ ငရုပ္သီး အေရာင္
တင္မႈန္႔၊ ငရုပ္သီးေျခာက္ၾကိတ္ထားတာပါ ေရာထည့္ေၾကာ္ပါ။ မီးအရွိန္ကိုအနိမ့္
ဆံုးအထိ ထားျပီးေၾကာ္ပါ။ မီးအရွိန္ မေလွ်ာ့ရင္ ငရုပ္သီးေတြ ကၽြမ္းသြားတတ္
ပါတယ္။ ငရုပ္သီး က်က္လွ်င္မႊန္လာပါလိမ့္မယ္၊ တခ်ိန္တည္းမွာပဲ လိုအပ္တဲ့
ဆား၊ အခ်ဴိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္တို႔ကိုမိမိ တို႔ ၾကိဳက္သေလာက္မွန္းထည့္ပါေနာ္။
ငါးပိ ထည့္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ပုဇြန္ငါးပိေလးကို ေရေႏြးေလးနည္းနည္းေရာျပီး
ေျချပီးထည့္ပါေနာ္။ ငါးပိထည့္မယ္ဆိုရင္ ငံျပာရည္၊ ဆားတို႔ကို ေလွ်ာ့ထည့္ပါေနာ္။
ပုဇြန္ေျခာက္ေလးေတြ ကၽြတ္ရြလာရင္ေတာ့ အေပါ့အငံေလးျမည္းျပီး မီးပိတ္လိုက္
လို႔ရပါမယ္။ ပုဇြန္ေျခာက္ေၾကာ္ကို အိုးထဲမွာပဲ အေအးခံထားရပါမယ္။
ပုဇြန္ေျခာက္ေၾကာ္ေအးသြားျပီ ဆိုလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ ေၾကာ္ထားတာနဲ႔ ေရာလိုက္
ပါ။ ပုဇြန္ေျခာက္ေၾကာ္ကို ပုလင္းသန္႔သန္႔ ထဲမွာေလလံုေအာင္ သိမ္းထားပါ။ ဘာလ
ေခ်ာင္ေၾကာ္ ကို သရက္သီးစိမ္း၊ သခြားသီး၊ ဘူးသီျပဳတ္ ၊ သံပုရာသီးစိပ္ကေလးမ်ား
ႏွင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္ပါက အလြန္ထမင္းျမိန္လွပါတယ္။
12:02
|
Labels:
ပုဇြန္ေျခာက္ေၾကာ္,
ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
အေရာင္နဲနဲမြဲေနသလားလို႔ :silly:
ေၾသာ္ ေတာ္ေတာ္ ရန္လာစေနပါလား။
အကုန္ မ်က္မွန္စိမ္းတပ္ၾကည့္ေနေတာ့တာပဲ။
ကိုဂ်ဴးအရင္ေၾကာ္ျပ။
ဒီက ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္လဲ မဆိုးဘူး။ ရယ္ဒီမိတ္။ ေနာက္တခါ ပို ့ေပးလိုက္မယ္။ :P
Post a Comment