နန္းၾကီးသုပ္
ဒီေန႔ ေတာ့ အၾကိဳက္ဆံုးနံနက္စာေတြထဲက တမ်ဴိးျဖစ္တဲ့ နန္းၾကီးသုပ္ ေလး လုပ္စား
ျဖစ္ပါတယ္။ နန္းၾကီးသုပ္ နဲ႔ နန္းျပားသုပ္ပံုျခင္း က ခပ္ဆင္ဆင္ပါပဲ၊ ေခါက္ဆြဲအျပား
နဲ႔ နန္းၾကီးအလံုး ကိုသံုးတာေလာက္ပဲကြာပါတယ္။ နန္းၾကီးဖတ္ကို ျမန္မာျပည္မွာ အစို
ဖတ္၀ယ္ႏိုင္ေပမယ့္၊ ဒီဘက္ႏိုင္ငံေတြမွာေတာ့ တရုတ္ဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္းတတ္တဲ့
အေျခာက္ထုပ္ကို အစားထိုးအသံုးျပဳႏုိင္ပါတယ္။ Lai Fun လို႔ေခၚပါတယ္။ အဲဒါရွာ ရခက္
ရင္ေတာ့ Udon လို႔ေခၚတဲ့ ဂ်ပန္၊ ကိုးရီးယား ေခါက္ဆြဲတမ်ဴိးကို အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
နန္ၾကီးသုပ္အတြက္လုိအပ္တာေတြကေတာ့အရင္ဆံုး ၾကက္သား ကို အသားနဲ႔ အရုိးသပ္သပ္စီ ႏႊင္ျပီး၊ အရုိးကိုေတာ့ ခ်င္း၊
နန္းၾကီးဖတ္
ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သား
ၾကက္ဥ (သို႔) ဘဲဥ
ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔
ငရုပ္သီးမႈန္႔
နံနံပင္
ငံျပာရည္
ဆား
နႏြင္း
ဆီ
အၾကြတ္ေက်ာ္
သံပုရာသီး တို႔ပါပဲ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆား၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ စသည္တို႔ခပ္ျပီး ဟင္းရည္ ခ်က္ႏိုင္ပါ
တယ္။ အသားကိုေတာ့ လက္တစ္ဆစ္ခန္႔ အတုံးေလးေတြတံုးျပီး ဆား၊ နႏြင္း
တို႔နဲ႔ နယ္ထားပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ ေထာင္းတာကို ဆီပူပူမွာ ဆီသတ္ပါတယ္။ အနံေလး
ေမႊးလာရင္ ၾကက္သားထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သားေလးေတြျဖဴလာရင္ ငရုပ္သီး
အေရာင္တင္မႈန္႔ ေလးထည့္ျပီး၊ ေရစပ္စပ္ေလးထည့္ရင္း ဆက္ခ်က္ပါတယ္။
ၾကက္သားေတြ ႏူးအိလာတဲ့အထိ ခ်က္ရပါမယ္၊ ေပါ့ေနလွ်င္ ငံျပာရည္အနည္းငယ္
ထည့္ခ်က္ပါ။ ၾကက္သား ဆီက်န္ေရက်န္ေလးျဖစ္ေနလွ်င္ ျမည္းျပီး ဟင္းအိုးခ်
လို႔ရပါျပီ။
နန္းၾကီးသုပ္ဖို႔ အတြက္ အဆာေတြကေတာ့ ၾကက္သြန္နီ ကိုပါးပါးေလး လွီးထား
ရပါတယ္။ နံနံပင္ၾကိဳက္တတ္လွ်င္ နံနံပင္ေလးပါ ထည့္သုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
ၾကက္ဥ (သို႔မဟုတ္) ဘဲဥ ကို ျပဳတ္ျပီး ၊ မထူမပါးေလးေတြ လွီးထားရပါတယ္။
အၾကြတ္ေၾကာ္ အတြက္ ဆီပူပူမွာ နႏြင္းအနည္းငယ္ နဲ႕႔ ဆန္ေခါက္ဆြဲေျခာက္
အျပားကို အပိုင္းေသးေသးေလးေတြခ်ဴိးျပီး ေၾကာ္ထားပါတယ္။
နန္းၾကီးသုပ္ ဖို႔ အဆာေတြ အဆင္သင့္ျပင္ျပီးလွ်င္ တေယာက္စာ နန္းၾကီးဖတ္
ထဲသို႔ အသား လိုသေလာက္၊ ပဲမႈန္႔ ၂ ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ ၁ဇြန္း၊ သံပုရာသီး ၂ စိပ္၊
ငရုပ္သီးမႈန္႔ ၂ စြန္း၊ နံနံပင္ ႏွင့္ ၾကက္ဥျပဳတ္ တို႔ ထည့္ျပီးနယ္ပါ။ အေပ့ါအငံ
ျမည္းျပီး အေနေတာ္ဆိုလွ်င္ စားမည့္ပန္းကန္ထဲသို႔ထည့္ျပီး အေပၚက အၾကြတ္
ေၾကာ္ျဖဴးလုိက္ပါ။ နန္းၾကီးသုပ္စားရ ေျခာက္ေနလွ်င္၊ ၾကက္ရုိးျပဳတ္ဟင္းခါး
ေလးႏွင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
21:29
|
Labels:
နန္းၾကီးသုပ္,
အသုပ္
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
ေကာင္းမွေကာင္း။
နန္းႀကီးသုတ္လဲ ႀကိဳက္တာပဲ။ :)
အစ္မ လာအားေပးတာ ေက်းဇူးပါ။ :)
love u sis ... i get it :D
Post a Comment