ၾကာဇံေၾကာ္

ငယ္ငယ္က ဆို အိမ္မွာ ေမာင္ႏွမေတြ တအုပ္ၾကီးဆုိေတာ့ တခုခုစားခ်င္ရင္
အိမ္မွာပဲခ်က္စားၾကတာမ်ားပါတယ္။ ဥပမာ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္၊ ၊ၾကာဇံေၾကာ္
မ်ားဆိုလွ်င္္  အိမ္ကအုပ္စုကေတာင့္ေတာ့ ဆိုင္က၀ယ္ရင္ သိပ္မေလာက္ခ်င္
ျပန္ဘူး။ အိမ္မွာေၾကာ္ေတာ့ အသားလဲမ်ားသလို၊ ပိုက္ဆံလဲ ဒီေလာက္မကုန္
ဘူးလို႔ အဘြားက အျမဲေျပာေလ့ရွိပါတယ္။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ကေလးဆိုေတာ့
ဆိုင္က ေခါက္ဆြဲေၾကာ္၊ ၾကာဇံေၾကာ္ကိုသာ အထင္ၾကီးေလ့ရွိပါတယ္။

တကယ္ေၾကာ္စားခ်က္စားတတ္လာေတာ့ ဆိုင္နဲ႔ အိမ္မတူတာ ေတြသိလာရပါတယ္။
ဥပမာ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီညြတ္တာ၊ ေစ်းမတန္တဆ ေပးရတတ္တာ၊ ဆီမ်ားတာ
စသျဖင့္ေပါ့။ တေန႔ကေတာ့ အဘြားကုိ လြမ္းလြမ္းနဲ႔ ၾကာဇံေၾကာ္ေတြေၾကာ္စား
ပစ္လုိက္ပါေရာလား။ (ဟီး ဘာမွမဆိုင္သလိုပဲေနာ္) အဘြားတို႔က တခုခုခ်က္ရင္ေတာင္ အက်အနေလးေကာက္ျပီး ခ်က္တာမ်ဴိး။ဘုရားဆြမ္းေတာ္ကပ္တာက အစေပါ့၊ ကိတ္မုန္႔
ဆို စတိုင္မုန္႔ တဲ့ စတုိင္နဲ႕ေနရေအာင္လို႔တဲ့၊ မုန္႔လံုးေရေပၚ ဆို အျမဲ ေပၚေပၚထင္ထင္ အခက္အခဲ
ဘယ္ေလာက္ရွိရွိ ျပန္ေပၚသတဲ့၊ ကဲ ၾကာဇံေၾကာ္ က်ျပန္ေတာ့ ၾကာၾကာ စံရတယ္ဆိုပဲ။ အဘြားကမေခဘူးေနာ္။ ဆိုင္ေတြမွာ ၾကာဇံေၾကာ္စားေတာ့မယ္ဆိုတိုင္း အသည္းအျမစ္ေလး
နဲ႕႔ အသီးအႏွံ မ်ားမ်ားေလးထည့္ျပီးေၾကာ္ တဲ့ အဘြားရဲ ႔ၾကာဇံေၾကာ္ကိုသတိရမိတယ္။

 ကဲ...စကားမ်ားေနလိုက္တာ ၊ ၾကာဇံေၾကာ္ဖို႔ စခန္းမေရာက္ျပန္ဘူး။ ၾကာဇံေၾကာ္ေတာ့မယ္
ဆိုရင္ အရင္ဆံုး ၾကာဇံ ကို ေရစိမ္ထားလုိက္ပါတယ္။ အခုရွင္မင္းေၾကာ္မွာက  ဆန္ၾကာဇံပါ။
ပဲၾကာဇံ ဆိုတာေလးေတြ အၾကည္ေလးေတြျဖစ္ျပီး၊ ဆန္ၾကာဇံကေတာ့ အျဖဴေရာင္ပါ။
ဆန္ၾကာဇံ ကို Rice Noodleလို႔ ဆိုင္ေတြမွာေမး၀ယ္ႏိုင္သလို၊ ပဲၾကာဇံ ကိုေတာ့ Bean Thread
Noodleလို႔ ေမး၀ယ္ႏိုင္ပါတယ္။

ၾကာဇံေၾကာ္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့

ဆန္ၾကာဇံ
ၾကက္ဥ
မုန္လာဥနီ (ခါၾကက္ဥ)
ေဂၚဖီ
ပဲငံျပာရည္ (အၾကည္၊ အေနာက္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သား (သို႔ ) မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအသား
ၾကက္အသည္းအျမစ္
ႏွမ္းဆီ၊ ဆီ
ၾကက္သားအမႈန္႔ (Knorr)
ခ်င္း
ဆား
ခရုဆီ
တရုတ္မဆလာ
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ တို႔ပါပဲ။


အရင္ဆုံးၾကက္သား ႏွင့္ အသည္းအျမစ္ကို ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ဆားတို႔နဲ ႔
ျပဳတ္ပါတယ္။ၾကက္သား ျပဳတ္ေနတုန္းမွာပဲ ၾကက္ဥ ႏွစ္လံုးေခါက္ျပီး ေၾကာ္
ထားပါတယ္။ၾကက္ဥေအးသြားလွ်င္ အေနေတာ္အရြယ္ေလးေတြညွပ္ထားလုိက္
ပါတယ္။ၾကက္သားျပဳတ္ရရင္ေတာ့ အရုိးထြင္းျပီး အသားကို ခပ္ေသးေသးေလးေတြ
တံုးထားပါတယ္။ ၾကက္ရုိးေတြကိုေတာ့ ေစာေစာက ၾကက္သားျပဳတ္ရည္
အိုးထဲထည့္ျပီး ၊ ဆား ၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ ခပ္ျပီး ဟင္းခ်ဳိအျဖစ္ခ်က္လိုက္ပါတယ္။


ေရစိမ္ထားတဲ့ ၾကာဇံေတြကို ေရေသခ်ာစစ္ျပီး ဖယ္ထားရပါမယ္။ အိုးၾကီးၾကီး
ထဲမွာ ၾကက္သားအမႈန္႔ ၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ႏွမ္းဆီ တဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္
အေနာက္ ထည့္ျပီးနယ္ထားပါ။

မုန္လာဥနီကိုအေခ်ာင္းေလးေတြပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ပန္းပြင့္ပံုပဲျဖစ္ျဖစ္လွီးထားပါ။ ေဂၚဖီကိုလဲ
မိမိတို႔စိတ္ၾကိဳက္ အရြယ္ေလးေတြ လွီးထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ ဥေလာက္ကိုလဲ
ဓါးျပားရုိက္ထားပါ။ 

ဆီ အိုးတည္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ေတြကိုထည့္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာတာနဲ႔ မုန္လာဥနီ ထည့္ပါ
ခဏေနလွ်င္ ေဂၚဖီ ႏွင့္ အသားထည့္ျပီး ဆက္ေၾကာ္ပါ။ မုန္လာဥနီ နဲ႔ ေဂၚဖီ တုိ႔ မက်က္
ခင္ေလးမွာပဲ နယ္ထားတဲ့ၾကာဇံကိုထည့္ပါ။ ၾကာဇံနဲ႔ အဆာေတြ သမသြားေအာင္ ေမႊ
ေပးပါ။ ဆားအနည္းငယ္၊ တရုတ္မဆလာမႈန္႕ အနည္္းငယ္ထည့္ျပီး ဆက္ေမႊပါ။ ဆီ
ေခ်ာက္ေနလွ်င္ ဟင္းခ်ဳိရည္အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ၾကာဇံဖတ္ေတြေပ်ာ့လာတဲ့အထိ
ေၾကာ္ေပးပါ။ ေရမ်ားသြားလွ်င္ ေပ်ာ့သြားတတ္တာမို႔ နည္းနည္းခ်င္းဆီ ထည့္ေပးပါ။
ၾကာဇံ ႏူးလာလွ်င္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥ နဲ႕႔ ခရုဆီ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး သမေအာင္
ေမႊပါ။ အနည္းငယ္ျမည္းျပီး အေပါ့အငံ အေနေတာ္ေလာက္ဆိုလွ်င္ မီးပိတ္လို႔ ရပါျပီ။

ၾကာဇံေၾကာ္ ႏွင့္ တြဲဖက္စားသံုးရန္ အခ်ဥ္ကိုေတာ့ ၾကက္သြန္နီ ဒါမွမဟုတ္ သခြားသီး
ကို သံပုရာရည္ညွစ္ ျပီး၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ငရုပ္သီးစိမ္းအနည္းငယ္တို႔ ႏွင့္ နယ္ျပီး
အခ်ဥ္ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ငရုပ္ဆီ အခ်ဥ္နဲ႔လဲစားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ ေစာေစာက ခ်က္
 ထားတဲ့ဟင္းခ်ဳိ ပူပူေလး ႏွင့္ တြဲဖက္ျပီးအရသာရွိတဲ့ ၾကာဇံေၾကာ္ေလး သံုးေဆာင္
ႏိုင္ပါျပီရွင္။


0 comments: