Nasi Lemak


ျမန္မာျပည္ကလူေတြ ေရျခားေျမျခားေရာက္ရင္ မုန္႔ဟင္းခါးလြမ္းတတ္သလို၊
မေလးရွားႏိုင္ငံကလူေတြဟာလဲ ေရျခားေျမျခားေရာက္ရင္ Nasi Lemak
ကိုလြမ္းတတ္ၾကပါတယ္။ Nasi ဆိုတာ မေလးရွန္းအေခၚအေ၀ၚအရ ထမင္း
ျဖစ္ျပီး၊ Lemak ဆိုတာကေတာ့ Fat လို႔ဘာသာျပန္ႏိုင္တယ္လို႔ မွတ္သားဖူး
ပါတယ္။ ထမင္းကို အုန္းႏို႔နဲ႕ခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းကို ၊ ငါးနီတူးအစပ္ခ်က္၊
ငါးနီတူအေၾကာ္၊ ေျမပဲ၊ ၾကက္ဥျပဳတ္ ႏွင့္ သခြားသီးတို႔နဲ႕ တြဲဖက္သံုးေဆာင္
ေလ့ရွိပါတယ္။

Nasi Lemak မွာ ျမန္မာခ်က္အုန္းထမင္းေလာက္ အုန္းႏို႔ရည္မမ်ားပါဘူး၊
အနံ႔ပါတယ္ဆိုရုံထည့္တာမ်ဳိးပါ။ အစပ္အဟပ္တည့္ျပီး၊ ျမန္မာ လွ်ာအရသာ
နဲ႕လဲခံတြင္းေတြ႔လွတာမို႕ ၊ မေလးရွား၊ စကၤာပူေရာက္ႏိုင္ငံေရာက္ ျမန္မာေတြ
ၾကားမွာလဲ အၾကိဳက္ေတြ႔ၾကပါတယ္။

မေလးရွားမွာေတာ့ မနက္စာအျပင္၊ ေန႔လည္စာအတြက္ဆုိရင္ ၾကက္ေၾကာ္၊
အသားဟင္းမ်ားနဲ႕႔လဲ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ၾကပါတယ္။ သာမာန္ရုိးရုိး Nasi
Lemak ကိုေတာ့ ဖက္ကေလးေတြနဲ႔ထုပ္ျပီးေရာင္းေလ့ရွိပါတယ္။

အုန္းထမင္း

အဓိက ထမင္းခ်က္နည္းကေတာ့ သာမာန္အုန္းထမင္းခ်က္သလိုမ်ဴိးပါပဲ၊
ဆန္ကိုေရေဆးျပီး၊ အုန္းႏို႔အနည္းငယ္၊ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ထမင္းအိုး
ႏွင့္ခ်က္လိုက္ပါ။

အဆာမ်ား

ေျမပဲ ကို ကို ဆားေလးႏွင့္ေလွာ္ေပးပါ။
ၾကက္ဥ ကို က်က္ေအာင္ျပဳတ္ျပီးထက္၀က္ျခမ္းပါ။
သခြားသီးေလးေတြကို အေနေတာ္စိတ္ပါ။
ငါးနီတူကို ဆီ ပူပူမွာ ေၾကာ္ျပီး၊ ေပါ့ေနလွ်င္ဆားေလးအနည္းငယ္ျဖဴးပါ။

ငါးနီတူအစပ္ခ်က္

တခ်ဴိ႔ငါးနီတူမ်ားမွာေရေဆး သန္႔စင္ျပီး ေခါင္းျဖတ္ရပါတယ္။
တခ်ဴိ႕ေတြကေတာ့သန္႔စင္ျပီးသားမို႔ ဘာမွေထြေထြထူးထူးလုပ္စရာ
မလိုပါဘူး။Asian supermarketေတြမွာ DriedAnchocy
ဟုေမးကာ ၀ယ္ယူႏိုင္ပါတယ္။

ဟင္းအတြက္ ၾကက္သြန္နီ တျခမ္းကို အႏွစ္ျဖစ္ေအာင္ေထာင္းျပီး၊
တျခမ္းကို အကြင္းလိုက္လီွးထားပါ။ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕႔ ၊
ငရုပ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ေထာင္းထားပါ။မက်ည္းရည္အနည္းငယ္၊
ပုဇြန္ငါးပိအနည္းငယ္ကိုလဲကင္ထားရပါမယ္။

ဟင္းခ်က္ရန္အတြက္ ဆီပူပူမွာ ၾကက္သြန္နီၾကိတ္ထားတာကို ဆီသတ္
ရပါတယ္။ ဆီသတ္ျပီးအနံ႔သင္းလာလွ်င္၊ မက်ည္းရည္အနည္းငယ္၊
ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႕၊ ငရုတ္သီးၾကိတ္ထားတာတို႔ကိုပါေရာထည့္ပါ။
ငရုပ္သီးမကၽြမ္းေအာင္ေရစပ္စပ္ကေလးထည့္ျပီး အႏွစ္ျဖစ္လာတဲ့အထိ
ခ်က္ေပးရပါမယ္။ ၾကက္သြန္နီအႏွစ္ျဖစ္လာလွ်င္ ကြင္းထားေသာ
ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ပုဇြန္ငါးပိ၊ ငါးနီတူ တုိိ႔ကိုတဆက္တည္းထည့္ပါ။ ေရလိုလွ်င္
ေရစပ္စပ္ကေလးထည့္ျပီးခ်က္ပါ။ ဆားေပါ့ေနလွ်င္ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး
မိမိစိတ္ၾကိဳက္အရသာေတြ႔လွ်င္ ဟင္းအိုးခ်ႏိုင္ပါျပီ။

ထမင္းပြဲျပင္ဆင္ဖို႔အတြက္ ထမင္းကို ပံုစံခြက္ကေလးႏွင္ေမွာက္ကာ ၊
ေျမပဲ၊ ငါးနီတူဟင္း၊ငါးနီတူေၾကာ္၊ ၾကက္ဥျပဳတ္၊ သခြားသီး ႏွင့္ မိမိ
တို႔ႏွစ္သက္ရာ အသားဟင္း (သို႔) အသားေၾကာ္မ်ားႏွင့္ပါတြဲဖက္
သံုးေဆာင္ႏိုင္ၾကပါတယ္။ 


1 comments:

Unknown said...

အရန္းလြယ္သလိုဘဲေနာ္