ေခါက္ဆြဲသုပ္

ဒီတေခါက္ေတာ့ အသုပ္ကၽြမ္းက်င္တဲ့ သူငယ္ခ်င္းေလး မိဇူး နဲ႕႔ ေခါက္ဆြဲသုပ္တူတူသုပ္စား
ျဖစ္ပါတယ္။ သူငယ္ခ်င္းေတြ အားလံုးထဲမွာမိဇူးက လက္တည့္တယ္လို႔ ဆိုရမည္ထင္သည္။
သူသုပ္ေပးတိုင္းအစပ္အဟပ္တည့္လွသည္၊ တေယာက္အၾကိဳက္တမ်ဴိးစီ အလိုက္ စိတ္တိုင္း
က်ေအာင္သုပ္ေပးတတ္သည္။ နင့္သုပ္တာစားေကာင္းတယ္ဟ၊ ဘယ္လိုသုပ္တာလဲဟု
ေျပာလိုက္လွ်င္ သူက တျပံဳးျပံဳး ႏွင့္ ငါက ငါ့တို႔လမ္းထိပ္ကဆိုင္မွာ လက္ေတြ႔ ေလ့လာထားတာဟ
ဟု ေက်နပ္စြာေျဖေလ့ရွိသည္။ မိဇူးဘယ္လိုလက္ေတြ႔ ေတြဆင္းခဲ့ပါသလဲ ၊ စိတ္၀င္တစားဆက္
ေမးၾကည့္ေတာ့

အသုပ္အစပ္အဟပ္တည့္တယ္ဆိုတာ လက္မွန္းသိရင္ျဖစ္သြားတာပဲဟ။ ဒီေလာက္လဲမခက္ပါဘူး
လို႔ သူက စိတ္ရွည္လက္ရွည္ရွင္းျပသည္။ ေလာေလာဆယ္ေတာ့ ေခါက္ဆြဲသုပ္ ေလးစားဖို႔ လုပ္
အားေပးဦး ဟု ဆိုလာသျဖင့္ သူနဲ႕ တူတူ ေခါက္ဆြဲသုပ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ၾကေလသည္။

ေခါက္ဆြဲသုပ္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့

ေခါက္ဆြဲ
ေဂၚဖီ
အာလူး
မက်ည္းရည္
ငံျပာရည္
ဆား
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ (ၾကာညိဳ႕ )
ပဲမႈန္႔အက်က္
ဆား
ဆီခ်က္
ငရုပ္ဆီ
အေရာင္တင္မႈန္႕႔
ငရုပ္သီးမႈန္႔
ထန္းလ်က္
ပုဇြန္ေျခာက္၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔
ပဲမႈန္႔ ႏွင့္
ဟင္းခါးခ်က္ရန္အတြက္ ဘူးသီး တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။


အရင္ဆံုး မိဇူးက ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကိုျပဳတ္ျပီး၊ ေခါက္ဆြဲက်က္ေသာအခါ ပဲငံျပာရည္အေနာက္
(အထက္ျပည္အေခၚၾကာညိဳ႔ ) ႏွင့္ ဆားနည္းနည္းထည့္ကာနယ္ေလသည္။ ျပီးလွ်င္ ေဂၚဖီ ကို
ပါးပါးေလး စိတ္ရွည္လက္ရွည္လွီးရင္၊ တဘက္ကလဲ အာလူးျပဳတ္ထားေလသည္။ ကၽြန္မကိုေတာ့
အသုပ္ထဲမွာထည့္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ ဆီခ်က္ ႏွစ္မ်ဴိးကို ခ်က္ခိုင္းေလသည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြ
ေထာင္းထားတာကို ဆီပူပူမွာ နႏြင္းေလးထည့္ကာခ်က္ေလသည္။ ငရုတ္ဆီအတြက္ ဆီအိုး
ပူပူမွာ ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ နဲ႕ ငရုပ္သီးအေျခာက္ကိုၾကိတ္ထားေသာအမႈန္႕ တို႔ ေရာခ်က္
ရင္း ငရုပ္သီး မီးမကၽြမ္း ရန္ ကမန္းကတန္းပင္ခ်လိုက္သည္။ ငရုပ္သီးမႈန္႕ မ်ား က်က္ရုံသာ
ခ်က္ခ်င္းျဖစ္သည္။ အခ်ိန္ၾကာသြားလွ်င္ င၇ုပ္သီးမႈန္႕ ေတြ တူးျပီးခါးသြားတတ္ပါသည္။

မိဇူးက အားလူးကို အခြံႏႊာရင္း တဘက္မွာ ဟင္းခါးခ်က္ဖို႔ ေရေႏြးတည္ထားေလသည္။
ေရေႏြးဆူလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴတျပားရုိက္ထည့္ရင္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ဘူးသီး အသင့္လွီး
ထားတာေလး ပစ္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ထားေလသည္။ ခဏေနလွ်င္ ဆား၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႕႔
ခပ္ျပီး မီးပိတ္ထားလိုက္ေလသည္။ အသုပ္အတြက္ အဓိက အဆာေတြကေတာ့ အသင့္
ျဖစ္ပါျပီ။ အသုပ္အတြက္မရွိမျဖစ္ မက်ည္းရည္ကို ဆိုင္ေတြမွာ ထန္းလ်က္အနည္းငယ္
ထည့္ေလ့ရွိေၾကာင္း မိဇူးကရွင္းျပသည္။ ထန္းလ်က္မရွိလွ်င္ ၾကံသကာ၊ Brown Sugar
တို႔ကိုအစားထိုးထည့္ႏိုင္ပါသည္။

အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ေသာအခါ မိဇူးတေယာက္ လက္စြမ္းျပေလေတာ့သည္။
ခြက္ၾကီးၾကီးထဲတြင္တေယာက္စာ ေခါက္ဆြဲဖတ္၊ ဆီက်က္ တဇြန္း၊ ငရုပ္ဆီ ၂ဇြန္း၊
ပဲမႈန္႕႔ ၁ဇြန္း ခြဲ၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ငရုပ္သီးမႈန္႕႔ အေနေတာ္၊ ငံျပာရည္၊ မက်ည္းရည္
လုိသေလာက္ တို႔ကိုထည့္ရင္းနယ္သည္။ ဒါ့အျပင္ေဂၚဖီ ႏွင့္ အားလူး ျပဳတ္ထားတာပါ ထည့္နယ္ပါ
သည္။အေပ့ါအငံျမည္းခိုင္းျပီး အေနေတာ္ဆိုလွ်င္ စားမည့္ပန္းကန္ထဲသို႔ ေခါက္ဆြဲသုပ္ေလးထည့္
ေပးေလသည္။ မိဇူးလက္ရာ ေခါက္ဆြဲသုပ္ေလး ကို ဘူးသီးဟင္းခါးပူပူေလးႏွင့္ ျမိန္ရည္ ရွက္ရည္
စားေနမိပါေတာ့သည္။

(ဘူးသီး မရလွ်င္ အစာထိုးအေနနွင့္ Marrow ကိုသံုးႏိုင္ပါသည္။ ဘူးသီးႏွင့္အလြန္တူပါသည္။
ဘူးသီးဟင္းခါးမခ်က္ခ်င္လွ်င္ ေဂၚဖီဟင္းခါး၊ ပဲတီပင္ေပါက္ တို႔ႏွင့္လည္း အထက္ပါနည္းအ
တိုင္း ဟင္းခါး ခ်က္ႏိုင္ပါသည္။)

0 comments: