ငါးပတ္ေမႊ
ငါးပတ္ေမႊအတြက္လိုအပ္တဲ့ အဆာေတြကေတာ့
ငါး
ဆီ
ခ်င္း
ပုဇြန္ငါးပိ
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ
ရွမ္းနံနံ
စပါးလင္
ငရုပ္သီးစိမ္း
အေရာင္တင္မႈန္႕
ဆား
နႏြင္း
အရင္ဆံုးငါးကို နႏြင္း၊ ဆား၊ ငါးပိ ၊ အခ်ဳိမႈန္႔တို႔နဲ႕ ႔နယ္ထားပါတယ္။ ျပီးရင္ ငါးကို ျပဳတ္ပါတယ္။
စပါးလင္ ကို ေအာက္ပိုင္း ၂လက္မေလာက္ခ်န္ထားျပီး၊ က်န္တာထည့္ျပဳတ္ပါတယ္။
ငါးျပဳတ္ေနတုန္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ဥ၊ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး ၂ဥ၊ ခ်င္း လက္တဆစ္ေက်ာ္ေလာက္ကို
ေထာင္းဒါမွမဟုတ္ ၾကိတ္ပါတယ္။
ငါးျပဳတ္ျပီးသြားရင္ ပန္းကန္ထဲထည့္ျပီး အေအးခံထားပါတယ္။ ေအးသြားရင္ ငါးကို အသားခ်ည္း
ႏႊင္ပါ။ ရွင္မင္းကေတာ့ အရုိးေၾကာက္လို႔ ငါးအသားခ်ည္းသက္သက္၀ယ္ပါတယ္။ ဆီအိုးပူပူထဲ
မွာ ေစာေစာက ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ နဲ႕ ခ်င္း တို႔ကုိဆီသပ္ပါတယ္ ။ အေရာင္တင္မႈန္႔
လိုသေလာက္ထည့္ပါတယ္။ စပ္စပ္ေလးၾကိဳက္ရင္ ပံုမွန္ထပ္ပိုထည့္ပါ။ ငရုပ္သီးမႈန္႔ မီးမကၽြမ္းေအာင္
ေရခပ္စပ္စပ္ကေလးထည့္ပါတယ္။
က်န္ေနတဲ့ စပါးလင္ကို ရိပ္ရိပ္ကေလးေတြလွီးျပီး ေထာင္းထားရပါမယ္။
ဆီသတ္ထားတဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ နဲ႕ ခ်င္း တို႔ အနံ႔ေမႊးလာရင္ ေခ်ထားတဲ့ ငါးေတြကိုထည့္ပါမယ္။
မီးကိုသိပ္မျပင္းေစဘဲ၊ အိုးမကပ္ေအာင္ ဂရုစိုက္ေမႊေပးေနရပါမယ္။ ဆား ေပါ့ေနရင္ဆားနည္းနည္း
ထည့္ပါမယ္။ ခဏေနရင္ စပါးလင္ေထာင္းထားတာထည့္ပါ။
ရွမ္းနံနံေလးေတြကို ေရေသခ်ာေဆးျပီး၊လက္တဆစ္ေလာက္ဆီ လွီးထားပါ။
ငါးအိုးထဲ ရွမ္းနံနံထည့္ျပီး အိုးမကပ္ေအာင္ ဆက္ေမႊေပးေနပါ။ အစပ္လိုေနေသးရင္၊ ၾကိဳက္တတ္ရင္
ငရုပ္သီးစိမ္းလွီးထည့္လို႔ရပါတယ္။ အနံ႔ေမႊးျပီး ၊ ငါးေတြေျခာက္လာရင္ မီးပိတ္လို႔ရပါျပီ။
ငါးျပဳတ္ထားတဲ့ အရည္ေတြကို ဘူးသီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ တျပားရုိက္ေလးေတြထည့္ရင္း ဘူးသီးဟင္းခါး
လုပ္ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ ၾကိဳက္မယ္ဆိုရင္ ငရုပ္ေကာင္းေလးခပ္ေသာက္ပါ။
ငါးပတ္ေမႊကို သခြားသီး၊ ဗူးသီးျပဳတ္၊သရက္သီးစိမ္းစတဲ့ တို႔စရာမ်ားနဲ႕ဖြယ္ဖြယ္ရာရာ တြဲဖက္စားရင္
ထမင္းအလြန္ျမိန္ပါတယ္။
ရုံးပတီသီးေၾကာ္
ဟင္းရံအေနနဲ႕ ရွင္မင္းကေတာ့ တဆက္တည္း မမလုလုရဲ႕ ရုံးပတီသီးေၾကာ္ ေလးဆက္ေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္။
ရုံးပတီသီး ၁၂ ေတာင့္ေလာက္ကို တေစာင္းေလးေတြလွီးပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ တျပားရုိက္၊ ၾကက္သြန္နီ မထူးမပါးေလးတြလွီးထားပါတယ္။
ဆီအိုးရရင္ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ ဆီသပ္ပါတယ္၊ အနံ႔ ေမႊးလာရင္ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ေလးထည့္ပါတယ္။
တဆက္တည္း ရုံးပတီသီးထည့္၊ ေရေလးနည္းနည္းထည့္ျပီးေၾကာ္ပါတယ္။
ဆား ဒါမွမဟုတ္ ငံျပာရည္ထည့္ပါ။ ရုံးပတီသီးခပ္စိမ္းစိမ္းေလးစားခ်င္ရင္ ေစာေစာပဲ ခ်လိုက္ပါ။
က်က္မွစားခ်င္ရင္ေတာ့ ေရေလးခပ္စပ္စပ္ထည့္ျပီး ထပ္ေၾကာ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒီတပတ္ထမင္း ပြဲအတြက္ ငါးပတ္ေမႊ၊ ရုံးပတီသီးေၾကာ္ နဲ႕ ဘူးသီးဟင္းခါး တို႔အသင့္သံုးေဆာင္ႏုိင္ၾကပါျပီ။
ငါးပတ္ေမႊခ်က္ကို ျမန္မာက်ဴးပစ္မွ မေလဒီ ရဲ႕ နည္းအား မွီျငမ္းခ်က္ျပဳတ္ပါသည္။
12:48
|
Labels:
ငါး,
ငါးပတ္ေမႊ,
ရုံးပတီသီးေၾကာ္
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment