ရခိုင္မုန္႕တီ

ရခိုင္မုန္႕တီ

အာပူလွ်ာပူ လို႕လဲအမ်ားသိၾကတဲ့ ရခိုင္မုန္႔တီ ဟာခုလိုေဆာင္းတြင္း ဒါမွမဟုတ္ မုိးတြင္း ရာသီ
ေတြမွာစားလို႕အင္မတန္ေကာင္းပါတယ္။ ရွင္မင္းတို႕မ်ား တေနကုန္ ရခိုင္မုန္႕တီကို အမုန္းစား
ပါတယ္။ ဘယ္ေလာက္စားစားမအီလို႕၊ မုန္းလဲမမုန္းမိဘူး၊
ငယ္ငယ္တည္းက ရခိုင္မုန္႕တီဆိုင္ေတြ႕တာနဲ႕၀င္ထိုင္တတ္တာအက်င့္လိုေတာင္
ုုျဖစ္ေနေတာ့တာပဲ။ သူက ဆီပါတာနည္းတဲ့အတြက္ ၀ိတ္ထိန္းလိုသူ၊ အပူအစပ္ၾကိဳက္တတ္တဲ့
မမမ်ား ၊ ညီမေလး ေတြအၾကိဳက္ေပါ့။ သူမ်ားေတြေျပာတာၾကားဖူးတယ္ ရခိုင္ဟင္းေတြက
ဆီနည္းတယ္တဲ့၊ ဟုတ္လားမသိဘူး၊ ရွင္မင္းကေတာ့ ကိုယ့္တိုင္းရင္းသားေတြရဲ႕ ဟင္းလ်ာ
ေတြဆို ခ်က္ရတာ စိတ္၀င္စားသလို၊ တတ္လဲတတ္ခ်င္ပါတယ္။
ရခို္င္မုန္႔တီ မွာအဓိကပါ၀င္တဲ့ အရာမ်ားက ေတာ့ ငါး နဲ႔ ပဒဲေဂါ တို႕ျဖစ္ပါတယ္။
လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့
ငါး
ပဒဲေဂါ
မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္
နံနံပင္
မက်ည္းသီး
ငရုပ္သီးစိမ္း
ၾကက္သြန္နီ
ဆႏြင္း
ဆား နဲ႕ ငံျပာရည္
ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႕

အရင္ဆံုးေရေႏြးတည္ထားျပီး မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္ျပဳတ္ပါတယ္။ ဒီမွာေတာ့ ဆန္ၾကာဇံကိုပဲ သံုးျဖစ္ပါတယ္။
အိုးေနာက္တအုိးနဲ႔ ငါးေတြျပဳတ္ထားပါတယ္။ ရွင္မင္းကေတာ့ ငါးအရုိးေၾကာက္လို႕ Cod Fish လိုမ်ဳိး
အသားမ်ားမ်ားပါတဲ့ ငါးကိုေရြးပါတယ္။ ငါးကိုဆားနည္းနည္း ၊ ငံျပာရည္နည္းနည္းနဲ႔ျပဳတ္ပါ။
ငါးက်က္ေလာက္တဲ့အထိျပဳပ္ျပီးရင္၊ ဆယ္ျပီးအေအးခံထားပါေနာ္။ ငါးျပဳပ္ရည္ေတြကုိ ရခိုင္မုန္႕တီ
ဟင္းရည္ခ်က္ရင္ သံုးမွာမို႕ ဒီတိုင္းဆက္တည္ထားပါ။
ငါးေအးေအာင္ေစာင့္ရင္း ၊ တဖက္က ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးပါတယ္။ နံနံပင္ကိုေရေဆးျပီးလွီးထားပါတယ္။
မက်ည္းသီးကိုေရေႏြးပူပူနဲ႔စိမ္ထားပါ။ မက်ည္းရည္ပ်စ္ပ်စ္ရေအာင္ေခ်ျပီး အေစ႕မ်ားဖယ္ထုတ္ပါ။
ငရုပ္သီးစိမ္း၅ေတာင့္ေလာက္ကိုလည္း အိုးတခုနဲ႔ ျပဳပ္ထားပါ။ ငရုပ္သီးစိမ္းက်က္ေလာက္ရင္ ငရုပ္ဆံုထဲ
ထည့္ေထာင္းပါ၊ မ်က္ေစ့မစင္ေအာင္ သတိထားျပီးေထာင္းပါေနာ္။ ျပီးရင္ ေရေလးနည္းနည္းေရာပါ။
ရခိုင္မုန္႕တီနဲ႔ စားဖို႕အဆာေတြကေတာ့ျပီးသေလာက္ရွိေနပါျပီ။ ဆီအိုးပူပူထဲမွာ ေစာေစာကၾကက္သြန္နီ
ကိုမီးေအးေအးနဲ႔ ေၾကာ္ပါ။ ရခိုင္မုန္႕တီမွာၾကက္သြန္ေၾကာ္က အခ်ဳိဓါတ္ေလးနဲ႔ထိမ္းေပးတတ္ပါတယ္။
ေစာေစာက ေအးေလာက္ျပီျဖစ္တဲ့ ငါးကို ေခ်ပါ။ ဆီ တီးစပြန္း ၃ ဇြန္းေလာက္ကိုတည္ျပီး၊ နႏြင္းထည့္ပါ။
ဆီအိုးပူလာရင္ ငါးကိုထည့္ပါ။ မီးေအးေအးေလးနဲ႕ေမႊေပးပါ။ အုိးမကပ္ပါေစနဲ႕ေနာ္။ ငါးဖတ္ေလးေတြ
ေရႊ၀ါေရာင္မသန္းခင္ အေပါ့အငံျမည္းျပီး လိုရင္ဆားနည္းနည္းထည့္ပါ။ ငါးဖတ္ေလးေတြကို ငါးမႈန္႕ေလး
ေတြျဖစ္တဲ့အထိ ေမႊြေနပါ။ ငါးဖတ္ေလးေတြရေလာက္ျပီ ..။ ဟင္းရည္ခ်က္ဖို႕ပဲက်န္ေတာ့တယ္။
ေစာေစာက ငါးျပဴတ္ရည္ထဲကို ပဒဲေဂါထည့္ျပဳတ္ပါ၊ မရွိရင္ေတာ့ ကုလားဆိုင္ေတြမွာ Galangal Powder ဆိုျပီး
အမႈန္႕၀ယ္လို႔ရပါတယ္။ တကယ့္ပဒဲေဂါထည့္ႏိုင္ရင္ အရသာပိုေကာင္းပါတယ္။ ဟင္းရည္အေပါ့အငံျမည္း
ျပီး ဆား နဲ႔ ငံျပာရည္ထပ္ထည့္ပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႕ထပ္ထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ အပူအစပ္
ကိုလည္းလိုသလိုျပင္ထည့္ပါ။ သိပ္ပူလာမယ္ထင္ရင္ ပဒဲေဂါကိုဆယ္ထားလိုက္လို႔ရပါတယ္။

ရခိုင္မုန္႔တီ စာသံုးလို႕ရပါျပီ။ စားမယ္ပန္းကန္ထဲကို မုန္႕ဖတ္တေယာက္စာထည့္၊ အေပၚကေန ငါးမႈန္႕ ၂စြန္း
ငရုပ္သီးရည္ ၁ဇြန္း၊ အခ်ဥ္ၾကိဳက္တတ္ရင္ မက်ည္းသီးရည္ထည့္ပါ၊ ရခိုင္မုန္႔တီဟင္းရည္ေလာင္းထည့္၊ ဒါမွ
မပူေသးဘူးလား.. ကဲလာထား ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႕ထပ္ထည့္။အစပ္ဒီဂရီေတြကေတာ့ မိမိတို႕ၾကိဳက္သလိုျပဳျပင္စားသံုးလို႕ရပါတယ္။ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေလးထပ္ထည့္လိုက္ပါအုန္း၊
ဒါတင္မဟုတ္ေသးဘူး၊ ၾကိဳက္တတ္ရင္ နံနံပင္ေလးအုပ္ျပီးစားပါေနာ္။
အရသာပိုေကာင္းေအာင္တခ်ဳိ႔က ငါးဖယ္ေၾကာ္ေလးညွပ္စားတတ္ၾကေသးတယ္။
တခါတေလ ဟင္းရည္မထည့္ဘဲ ငံျပာရည္ေလးထည့္ျပီးအထက္ကနည္းအတိုင္းပဲ သုပ္စားလို႔ရပါေသးတယ္။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီမို႔...
အရသာ ပူပူစပ္စပ္နဲ႔စားလို႔ေကာင္းတဲ့ အာပူလွ်ာပူ ကိုေဆာင္းတြင္းရာသီဥတုခ်မ္းခ်မ္းေအးေအးမွာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီရွင္။


2 comments:

ေကေက said...

ရခိုင္မုန္႔တီခ်က္နည္းမွားေနပါတယ္ဗ်ိဳ႕..
မုန္႔တီဟင္းရည္ခ်က္တာမွာငံျပာရည္နဲ႕မခ်က္ပါဘူး
ငပိကိုၾကိဳလိုက္ပါတယ္..ျပီးမွငပိအနည္ကိုဖယ္ျပီး
အၾကည္ရည္ကိုဟင္းရည္ထဲထည့္ခ်က္တာပါ..
ဒီBlog ကိုအခုမွေရာက္ဖူးတာပါ..တို႔ေ၀ဖန္တာ
ကိုစိတ္မဆိုးပါနဲ႔..

Shinmin said...

ဟုတ္ကဲ့ အစ္မ၊ ေနာက္တခါ ခ်က္ရင္အစ္မေျပာသလို
ခ်က္လုိက္ပါ့မယ္။ အမွားကိုျပင္ေပးတာ ေက်းဇူးတင္
ပါတယ္ေနာ္..