ၾကက္ဆီထမင္း



ဒီတပတ္ေတာ့ အိမ္ကိုတခါတေလမ်ားမွ ေရာက္လာတတ္တဲ့ ပိုးတီမ ကို
ထမင္းစားဖိတ္ထားပါတယ္။ သူက ပြင့္ပြင့္လင္းလင္း ေျပာတတ္သူပီပီ
ဟဲ့ နင္ထမင္းခ်က္ေကၽြးမယ္ဆို ငါစားခ်င္တာေကၽြးေနာ္။ ဒါမွ ႏို႔မိုဆို
ငါမစားခ်င္တာဆို အားနာပါးနာမစားခ်င္ဘူးတဲ့။ ဒီကလဲ သိပ္မခ်က္ခ်င္
ရွာေတာ့
ေအး ေအး နင္စားခ်င္တာေျပာ ငါ ရွယ္ ရွယ္... ခ်က္ေကၽြးမယ္။

မဆိုင္းမတြ ပင္ ပိုးတီမက ေျဖသည္။
ျပီးေရာ ငါၾကက္ဆီထမင္းစားခ်င္တယ္။

စိတ္ထဲမွာ တမိပါတယ္ ဘုရားေရ...

အတန္ငယ္စဥ္းစားျပီးမွ ေအး ဟုတလံုးတည္းေျပာမိသည္။

ပိုးတီမက အားမလိုအားမရအသံနဲ႕ ဟဲ့ နင္ခ်က္ေကၽြးမယ္ဆုိလို႔ ငါလဲေျပာ
တာေလ။ ဒီႏိုင္ငံမွာ ၾကက္ထက္ေပါတဲ့ အသား ရွိေသးလို႔လား။
မယ္ကပ္စီး လို႔ လွမ္းစေလသည္။

အရင္တခါ အတတ္စမ္းရငိး ၾကက္ဆီထမင္း ခ်က္ျပီး ပ်က္သြားတာ
မ်ား ပိုးတီမ သိရင္ ၊ ကၽြန္မလက္ရာ ၾကက္ဆီထမင္းကို စားခ်င္
ပါေတာ့မလား စဥ္းစားေနမိသည္။


ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ အားတင္းရင္းး
ေအး ပါ ၊ မဟုတ္ပါဘူးဟ လိုတာေတြ ၀ယ္ရေအာင္ ငါ စိတ္ထဲဲ စဥ္းစား
ေနလို႔ပါ မိန္းမရဲ႕။

အင္း ဒါဆိုလဲ ျပီးေရာ ငါေတာ့ မနက္ကတည္းက ဘာမွမစားဘဲ
နင့္ဆီလာမွ အသားကုန္ အ၀အျပဲစားေတာ့မယ္ မိန္းမေရ ဒါပဲဟ
ဟုဆိုတာ ဖုုန္းခ်သြားေလသည္။

ဒီကေတာ့ ၾကက္ဆီထမင္းအေတြးေလးေတြနဲ႕ က်န္ခဲ့သည္ေပါ့ေလ။

ဒါနဲ႕ ပဲ မမလုလု ဘေလာ့ ေမႊရ၊ တျခား ၾကက္ဆီထမင္း ခ်က္နည္းေတြ
ရွာရ ဖတ္ရနဲ႕ ေခါင္းနပန္းၾကီးေနေလေတာ့သည္။

အင္းေလ ၾကိဳးစားေတာ့လုပ္ၾကည့္ဦးမွ ဟု ကိုယ့္ကိုကိုယ္အားေပးကာ စမ္း
ခ်က္ေလေတာ့သည္။

ဒီတေခါက္ေတာ့ ဖတ္ထားမိသမွ်ေလးေတြနဲ႕ အားလံုးေပါင္းျပီး အဆင္ေျပ
ေအာင္ ခ်က္လိုက္ေတာ့....


ၾကက္သားအတြက္

ၾကက္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ခ်င္း
ၾကက္သြန္နီ
ပဲငံျပာရည္ အၾကည္၊ အေနာက္
Chinese Five Spices
ပ်ားရည္
ဆား
သၾကား


ၾကက္သားကိုအေရခြံ ဆုတ္ထားျပီး အေနေတာ္အတံုးကေလးေတြ
တံုးရင္း အထက္က အဆာပလာေတြနဲ႕ ၂နာရီခန္႔ နယ္ထားလိုက္ပါတယ္။

ၾကက္သားနယ္ထားတာေတြကို ဆီပူပူမွာ ၅မိနစ္ခန္႔ေၾကာ္ပါတယ္။
ေၾကာ္ျပီးသား ၾကက္သားေတြကို Oven ထဲမွာ အပူေငြ႔ မီးမျပင္းလြန္း
မနိမ့္လြန္း ကင္ပါတယ္။ ၾကက္သား တင္းျပီးက်က္လာတဲ့ အထိ ကင္ေပးပါ။
ၾကက္ဆီထမင္းအတြက္ ၾကက္သားကင္ရပါျပီ။ (တခ်ဴိ႔ ၾကက္ဆီထမင္း
ေတြမွာေတာ့ ၾကက္သားအျပဳတ္၊ အေပါင္း အေနနဲ႔လဲ စားသံုးၾကပါတယ္။)
ရွင္မင္းကေတာ့ ၾကက္သားအကင္အရသာ ပိုႏွစ္သက္မိလို႔ပါ။

ကက္ဆီထမင္းအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့

ဆန္
ႏွမ္းဆီ
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ ခ်င္း ၾကိတ္ထား
ၾကက္အေရခြံ
ၾကက္သားအမႈန္႔
ဆီ
ဆား တို႔ပါပဲ


ထမင္းကို ေရနဲ႕ သံုးခါေလာက္ေဆးျပီးထားထားပါတယ္။
လိုအပ္တဲ့ ၾကက္ဆီရဖို႔ ဒယ္အိုး နဲ႕ ဆီပူပူမွာ အေရခြံေတြကုိ
ေၾကာ္ပါတယ္။ လိုအပ္တဲ့ ၾကက္ဆီေတြထြက္လာရင္ အေရ
ခြံေတြဖယ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ နီ နဲ႕ ခ်င္းေထာင္းထားတာ
ကိုအရင္ဆီသတ္ပါမယ္။ တခါတည္း ၾကက္သားအမႈန္႔ တီး
စပြန္း နဲ႕႔ တဇြန္း ၊ ႏွမ္းဆီ တီးစပြန္း တဇြန္းကိုပါ ထည့္ပါတယ္။
ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ရင္းေရစစ္ထားတဲ့ ထမင္းကို ထည့္ျပီး
ေၾကာ္ပါတယ္။ ငါးမိနစ္ေလာက္ အၾကာမွာ ေတာ့ ေၾကာ္ထား
တဲ့ ထမင္းေတြကို ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည့္္ ေရအနည္းငယ္
ထည့္ျပီး တည္ထားလိုက္ပါတယ္။ ခလုတ္အသံျမည္ျပီး က်က္ျပီ
ဆိုလွ်င္ ျမည္းၾကည့္ပါ။ ထမင္းေစ့မာေနေသးလွ်င္ ေရနည္းနည္း
စီထည့္ရင္း ထပ္ႏွပ္ေပးပါ။ ၾကက္ဆီထမင္းက်က္ပါျပီ။

အခ်ဥ္ရည္

အခ်ဥ္ရည္အတြက္ကေတာ့ ပဲငံျပာရည္ထဲကို ငရုပ္သီး အနီ
ေတာင့္ေလးေတြ ညွပ္ထည့္ပါတယ္။ ငရုပ္ဆီရည္အတြက္ကေတာ့
ငရုတ္ဆီ ပုလင္း ထဲက အဆီကုိ ပဲ သံပုရာသီး တျခမ္းေလာက္
ညွစ္လိုက္ပါတယ္။ အခ်ဥ္ ၂ မ်ဴိး ရပါျပီ။



စားဖို႔ အခ်ိန္တန္ေတာ့ ဘုရား တေနရင္း ၊ ပိုးတီမ မ်က္ႏွာ ကို
စိုက္ၾကည့္ေနမိပါတယ္။ ပထမတလုပ္ စားေနရင္း ပိုးတီမက
လွမ္းၾကည့္ကာ
ဟဲ့ ငါ သိပ္လွေနလို႔လား နင့္မွာမစားႏိုင္မေသာက္ႏိုင္လွမ္း
ၾကည့္ေနတာလား

ေအာင္မာ နင့္ရုပ္ၾကမ္းၾကီးကိုမ်ား

ပိုးတီမ က ရႈံမဲ့ ကာ ၀ါးရင္း ၊ နင့္ ၾကက္ဆီထမင္းကလဲ...

ဟဲ့ မေကာင္းဘူးလား... ကၽြန္မမ်က္လံုးျပဴးကားေမးမိသည္။

ပိုးတီမ က အသံက်ယ္ ၾကီးျဖင့္ တဟားဟား ေအာ္ရယ္ကာ

စားေကာင္းတယ္ဟ လို႔ ေျပာမလို႔ပါ။ ေကာင္းတယ္ဟ တကယ္
ဟု ၾကားရေတာ့မွ ကၽြန္မသက္ျပင္းခ်ႏိုင္ပါသည္။

လူဇိုးမၾကီး ငါ့ ကို ႏွလံုးေရာဂါရေအာင္လုပ္တယ္။


ဘာပဲေျပာေျပာ ဒီတေခါက္ေတာ့ နင့္ ကို ေကၽြးခ်င္စိတ္နဲ႕ ခ်က္တာ
ေအာင္ျမင္သြားတယ္ဟ မဆိုးဘူး လြယ္တယ္။

ေအး လြယ္ရင္ ငါ့ကိုခ်က္နည္းေလး ေျပာဦးေနာ္...။

ေအးပါ ဟ အရင္ဆံုး ၾကက္သားကို.....

.
.
.
.


မီးဖိုေခ်ာင္ထဲတြင္ ကၽြန္မတို႔ႏွစ္ေယာက္၏ စကားသ၊ံ အျငင္းပြားသံ
ႏွင့္ ရယ္သံ မ်ားဆူညံေနပါေတာ့သည္။

1 comments:

May Myanmar said...

ဟီးဟီး။။...ၾကက္ကဘင္ဂလားကလာတယ္ထင္ပါ့...
မဲတူးေနတာ..အရသာကေတာ့ေကာင္းမွာပါ..တစ္ခါတစ္
ေလတူးတဲ့ဟာပိုေမႊးတယ္...