ကင္းမ္ခ်ိ (Kimchi)

ကင္းမ္ခ်ိလုပ္နည္း

မမလုလု တင္ေပးကတည္းက လုပ္တတ္ခ်င္ေနတာ။
အရင္တပါတ္က ကင္းမ္ခ်ီစတူးစားခ်င္လြန္းလို႔ ၊ အထုပ္ၾကီးတထုပ္၀ယ္တာ ၂ ေပါင္ေပးရပါတယ္။
ေစ်းၾကီးတာေပါ့ေနာ္၊ အဲဒါနဲ႔ ေနာက္ဆို ၀ယ္မစားေတာ့ဘူး ကိုယ္တိုင္ လုပ္မယ္လို႔ ဆံုးျဖတ္ခ်က္
ခ်လိုက္မိတယ္။ ကင္းမ္ခ်ီလုပ္ဖို႔ ဒီေန႔ေတာ့ မျဖစ္မေန႔အေကာင္အထည္ေဖာ္ျဖစ္လိုက္ပါတယ္။
ရွင္မင္းအခုတင္ေပးမယ့္နည္းက Chinese Cabbage နဲ႕လုပ္တာပါ။
မုန္လာဥျဖဴ၊ တျခားအရြက္ေတြနဲ႔လုပ္တာရွိပါေသးတယ္။ ဒီတခါျဖစ္ရင္ ေနာက္တခါ တျခားကင္းမ္ခ်ီ
ေတြပါစမ္းသပ္လုပ္ၾကည့္ရမယ္။
ကင္းမ္ခ်ိအတြက္လိုအပ္တဲ့အရာေတြကေတာ့

၁။ chinese cabbage ၂ ထုပ္
၂။ ငရုပ္သီးမႈန္႔ (့Red pepper Powderဆိုျပီးတရုတ္ဆိုင္ေတြမွာ ရွာရင္ ရပါတယ္။ )
၂၀၀ G ထုပ္ပါ။ တ၀က္နီးနီးထည့္ပါတယ္။
၃။ ဆန္မႈန္႕ ေရေႏြးျခမ္းပန္းကန္ ၂ လံုး
၄။ ေရ ေရေႏြးျခမ္းပန္းကန္ နဲ႕ ၆ လံုး (သူက ဆန္မႈန္႔နဲ႕ သံုးဆထည့္ရတာပါ။)
၅။ သၾကားေရေႏြးျခမ္းပန္းကန္ ၁ ၀က္
၆။ ငံျပာရည္
၇။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ တစည္း
၈။ ဂ်င္းလက္ ၃ ဆစ္
၉။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၈မႊာ၊ ၾကက္သြန္နီအၾကီးတဥ
၁၀။ ကင္းမ္ခ်ိနယ္ဖို႔ လက္အိတ္ ေတြလိုပါတယ္။

အရင္ဆံုး Chinese Cabbage ကို တျခမ္းျခမ္းျပီးေရေဆးပါတယ္။ ေရ ေဆးျပီး တလႊာျခင္းဆီ
ဆားနဲ႕ ျဖဴးျပီး ဖိပါတယ္။ အဲဒီအတိုင္း ၂ နာရီ ခန္႔ထားထားပါတယ္။

၂ နာရီအၾကာမွာေတာ့ ေစာေစာက ဆားေတြစင္သြားေအာင္ ေရ နဲ႕ သံုးခါတိတိေဆးရပါမယ္။
ေရေတြ ညွစ္ယူျပီးရင္ ၊ ကင္းမ္ခ်ိ အႏွစ္ရည္ေဖ်ာ္ဖို႔စလုပ္ရပါေတာ့မယ္။

ဆန္႔မႈန္ ကို ေရ သံုးဆႏႈန္း နဲ႕ ေဖ်ာ္ရပါမယ္။ ျပီးရင္ မီးဖိုေပၚတင္ျပီးေမႊေပးပါ။ ေမႊေနရင္ သၾကား
ဆန္မႈန္႔ အခ်ဳိးရဲ႕ တ၀က္ကိုထည့္ပါ။ (ဥပမာ ဆန္မႈန္႕ တခြက္၊ သၾကား ခြက္တ၀က္ႏူန္း ပါ။)
သၾကားေတြေပ်ာ္လာရင္ တခ်က္တခ်က္ ပြက္လာပါလိမ့္မယ္၊ မီးပိတ္ျပီး ငံျပာရည္ ထည့္ ပါ။
ေရာေမႊပါ။ တဆက္တည္း ၾကက္သြန္ျမတ္လက္တဆစ္စီလွီးထားတာရယ္၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္း ေထာင္းထားတာ ဒါမွမဟုတ္
ၾကိတ္ထားတာကို ထည့္ပါ။ ငရုပ္သီးမႈန္႔ ထည့္ပါ။

အားလံုးကို သမေအာင္ဇြန္းနဲ႔ေရာေမႊပါ။ ျပီးတာနဲ႔ ကင္းမ္ခ်ိအႏွစ္ကို ေစာေစာကေရစစ္ထားတဲ့
Cabbage ထဲ တလႊာခ်င္းစီသိပ္ထည့္ပါ။ အဲဒီလိုသိပ္ထည့္တဲ့ ေနရာမွာလက္အိတ္စြပ္
ရပါမယ္။ ပလတ္စတစ္ဘူးေတြထဲကို ထည့္ျပီး၊ အခန္းအပူခ်ိန္နဲ႔ ပဲ ၁ရက္တိတိထားရပါမယ္။
၁ရက္ၾကာလို႔ အဖံုးဖြင့္လိုက္ရင္ ကင္းမ္ခ်ိအနံ႕ထြက္ေနေလာက္ပါျပီ။ ေသခ်ာျမည္းၾကည့္ျပီး
ခ်ဥ္တာနဲ႔ ေရခဲသစ္တာထဲကို ထည့္လုိက္ပါ။ ကင္းမ္ခ်ီကို ဇြန္းနဲ႔သာခပ္ယူပါ၊ လက္နဲ႕
ကိုင္တြယ္ရင္ ၾကာရွည္မခံတတ္ပါဘူး။

(မွတ္ခ်က္။ ၾကိဳက္တတ္ရင ္Oysters အစိမ္းကိုလွီးျပီး ကင္းမ္ခ်ီနယ္ရင္းထည့္နယ္လို႔ရပါတယ္။ ရွင္မင္း
ကေတာ့ ထည့္မနယ္ျဖစ္ပါဘူး)
ခုဆို ဓါတ္ပံုရုိက္ရင္ Say Cheese လို႔မေျပာေတာ့ဘူး Say Kimchi =D

0 comments: