ျမန္မာက်ဴးပစ္ ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား

ျမန္မာက်ဴးပစ္ ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား

ျမန္မာက်ဴးပစ္ဖိုရမ္မွ မမ္ဘာမ်ား၏ ဟင္းခ်က္နည္း ပိုစ့့္မ်ားကို စုေပါင္းျပဳစုထားေသာ ဟင္းခ်က္
နည္း စာအုပ္ကေလးပါ။ ႏိုင္ငံျခားေရာက္ ျမန္မာညီအစ္ကို ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ အသံုးတည့္လိမ့္
မယ္လို႔ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္။

ဒီစာအုပ္ေလးကို စီစဥ္ထုတ္ေ၀သူ ကိုဒုတ္ခ ၊ ရွင္မင္း ရဲ႕ ဘေလာ့ မွာ ျပန္လည္ေဖာ္ျပခြင့္ေပးတဲ့
ျမန္မာက်ဴးပစ္ဖုိရမ္ ၊ ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား ကို ေ၀မွ်ၾကေသာ ျမန္မာက်ဳးပစ္မမ္ဘာမ်ား အားလံုး
ကိုအထူးေက်းဇူးတင္ရွိပါေၾကာင္း။
ေဒါင္းလုပ္ရယူလိုပါက ဒီမွာ ယူပါ။


Read this doc on Scribd: CupidCookbook

မီးဖိုေခ်ာင္ မွတ္ဖြယ္မွတ္ရာ (၂)




မီးဖိုေခ်ာင္ မွတ္ဖြယ္မွတ္ရာ (၂)

၁။ ရွင္မင္း တို႕ မီးဖိုေခ်ာင္က ေဘစင္ေတြမွာ မၾကာခဏဆုိသလို ေရမွာပါတဲ့ ထံုးဓါတ္ေၾကာင့္ အျဖဴျဖဴေလးေတြကြက္ေနတတ္ပါတယ္။
ဒီအတြက္ အိမ္တြင္းမီးဖိုေခ်ာင္ သံုး ဟင္းခ်က္စရာ ထဲက ရွာလကာရည္ ကုိအသံုးျပဳျပီး စင္ၾကယ္ေအာင္ တိုက္ခၽြတ္ႏိုင္ပါတယ္။
ေဘစင္ ကို ရွာလကာရည္ နဲ႔ ျဖန္းထားရပါမယ္။ ၁နာရီေလာက္အၾကာမွာ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး အ၀တ္ပိတ္စျဖင့္ ေဆးေၾကာခ်ႏိုင္ပါတယ္။
အဲဒီအခါ အသစ္အတုိင္း သန္႔စင္ေတာက္ပေနတဲ့ ေဘစင္ေလးကိုေတြ႕ရပါမယ္။
ဒီလိုအျမဲ ျဖစ္ေစခ်င္ရင္ ပန္းကန္ေဆးျပီးတိုင္း ေဘစင္သံုးျပီးတိုင္း အ၀တ္စတခုနဲ႔ ေရေတြကိုစင္ေအာင္သုတ္ခ်ျခင္းျဖင့္ သန္႕သန္႕ရွင္း
ရွင္းျဖစ္ေအာင္ ထားႏိုင္ၾကပါျပီ။

၂။ စတီးဇြန္း၊ စတီးပန္းကန္၊ စတီး အိုး စတဲ့ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး အိုးခြက္မ်ားကို သံလြင္ဆီ (Olive Oil) နဲ သုတ္ေပးခ်င္းျဖင့္ အေရာင္တက္လာတဲ့
အျပင္၊ အရာ အစြန္းအထင္းေတြကိုပါ ဖံုးလႊမ္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ သံလြင္ဆီ မရွိလွ်င္ Baby Oil ကိုလဲ သံုးႏိုင္ပါတယ္။

၃။ မွန္ေလးေတြၾကည္ေနေစခ်င္ပါသလား၊ သတင္းစာရယ္ ၊ ရွာလကာရည္ ရယ္ ရွိရင္ မွန္ကို ၾကည္ၾကည္လင္လင္ေလးျဖစ္ေအာင္တိုက္ႏိုင္ပါျပီ။
သတင္းစာကို ေရ နဲ႔ ရွာလကာရည္ အျဖဴနဲ႔ ဆြတ္ျပီး မွန္ကိုတိုက္ပါ။ တခဏအတြင္း မွန္ေလးသန္႔ရွင္းသြားပါလိမ့္မယ္။

၄။ မီးဖုိေခ်ာင္ေတာ့မဟုတ္ပါဘူး၊ ေရခ်ဳိးခန္းထဲက ေရခ်ဴိးကန္လန္႔ကာေလးေတြေအာက္နားမွာ မႈိတက္ျခင္း၊ ေဂ်းတက္ျခင္းေတြကို ကာကြယ္ခ်င္ရင္
baby oil ကိုသာသုတ္ထားလိုက္ပါ။ အေရာင္လႊင္ျပယ္တာကိုကာကြယ္တဲ့ အျပင္ ၊မႈိတက္ျခင္းမ်ားကိုပါ ကာကြယ္ေပးပါလိမ့္မယ္။

မွတ္ဖြယ္မွတ္ရာ တခန္းျပီးပါျပီ။ အသံုးတည့္ၾကမယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္။

မုန္႔လံုးေရေပၚ



သၾကၤန္တြင္း မုန္႕လုပ္စားတဲ့ ထဲမွာ သၾကၤန္ဆိုရင္ သူမပါမျဖစ္တဲ့ မုန္႕လံုးေရေပၚ ကုိတာ၀န္က်ပါတယ္။
လံုးမယ္သာေျပာရတာ မလံုးျဖစ္တာ ၾကာေပါ့။ အရင္ တႏွစ္ကလံုးတာေတာ့ ဆန္မုန္႕မေကာင္းလို႔လားမသိ
ဆန္စိမ္းေစာ္ေတြနံလို႔။ ထန္းလ်က္ကလဲ လြယ္လြယ္ကူကူရွိတာမဟုတ္ေတာ့ တကယ္စိတ္ညစ္ရပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ ဒီတခါေတာ့ ျဖစ္တယ္။ ထန္းလ်က္ေလး ရွိေနတာရယ္ေၾကာင့္ အဆင္ေျပလွပါတယ္။
လိုအပ္တာေတြကေတာ့ ဆန္မႈန္႕ (အေခ်ာ) ဆန္ၾကမ္းမႈန္႕ မဟုတ္ပါဘူး။ ျပီးေတာ့ ေကာက္ညွင္းမႈန္႕၊
ထန္းလ်က္( မရႏိုင္ရင္ ၾကံသကာ)၊ ျပီးေတာ့ အုန္းသီးတလံုး နဲ႔ အုန္းျခစ္တို႕ပါပဲ။

အရင္ဆံုး ဆန္မႈန္႔ နဲ႔ ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ တို႕ကို ေရာပါတယ္။ အခ်ဳိးကေတာ့ ဆန္မႈန္႕ တဆ၊ ေကာက္ညွင္း
မႈန္႕ ၁ဆခြဲပါ။ ေရက်က္ေအး အနည္းငယ္ထည့္ျပီးစနယ္ပါတယ္။ မနယ္ခင္လက္ကိုေသခ်ာေဆးျပီး
အ၀တ္သန္႕သန္ျဖင့္သုပ္ပါ။ ေရထည့္လိုက္နယ္လိုက္လုပ္ရင္ မုန္႕ႏွစ္ရေလာက္ထိကပ္လာေအာင္နယ္
ရပါမယ္။ ေရမ်ားသြားရင္ မေကာင္းတာမို႕ ေရကိုခ်ိန္ဆျပီးထည့္ေပးေစခ်င္ပါတယ္။ မုန္႔ႏွစ္ရမရ စမ္းခ်င္ရင္
ေတာ့ မုန္လံုးေရေပၚအေသးစားေလးလံုးျပီး ဆူေနတဲ့ ေရတည္ထားတဲ့ အိုးထဲထည့္ပါ။ ေပၚလာတဲ့ အခါ
ဆယ္ျပီးျမည္းၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။ အရမ္းေပ်ာ့လြန္းရင္ ဆန္မႈန္႕ ထပ္ထည့္ႏိုင္ျပီး၊ မုန္႕ မာလြန္းရင္ေတာ့
ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ထည့္ေပးပါ။ မုန္႔လံုးေရေပၚလံုးတဲ့ အခါ သူငယ္ခ်င္းအေပါင္းအသင္းေတြ ၀ိုင္းဖြဲ႕လံုးရတာ
ပို ေပ်ာ္စရာေကာင္းလွပါတယ္။ ထန္းလ်က္ခဲေလးေတြကို အစိပ္ေလးေတြအျဖစ္လွီးထားရပါမယ္။
က်ီစားခ်င္သူပ်ဳိျဖဴမ်ားကေတာ့ ကာလသားေတြကို ငရုပ္သီးစိမ္းထည့္လံုးရင္း အကဲစမ္းတပ္ၾကပါေသးတယ္။
မုန္႔လံုးေရေပၚလံုးေနစဥ္မွာပဲ ေရကို ကၽြက္ကၽြက္ဆူေအာင္တည္ထားျပီး ၊ အဆက္မျပတ္ အုိးထဲကို
ထည့္ေပးသူကထည့္၊ ေပၚလာတဲ့ မုန္႕လံုးေလးေတြကို ဆယ္သူကဆယ္နဲ႕ ေပ်ာ္စရာေကာင္းပါတယ္။
မုန္႔လံုးေလးေတြေရေပၚ ေပၚလာျပီးဆယ္တဲ့ အခါ ေရေအးစိမ္ထားတဲ့ စကာေလးထဲထည့္ထားလိုက္ပါ။
ျပီးမွ စားမယ္ပန္းကန္ထဲ ထည့္ျပီး အုန္းသီးျခစ္ထားတာေလး ျဖဴးရင္း အလွဆင္ႏိုင္ပါတယ္ရွင္။ လြယ္ကူ
အဆင္ေျပတဲ့ စားခ်င္စဖြယ္ မုန္႕လံုးေရေပၚ ျဖဴျဖဴေလးေတြ နဲ႔ ႏွစ္သစ္ကိုၾကိဳဆိုလိုက္ႏိုင္ပါေတာ့တယ္။


အုန္းႏို႔ သာကူ



သၾကၤန္အတြက္ သူငယ္ခ်င္းေတြမုန္႔စုစားျဖစ္ၾကတယ္။
တေယာက္ တမ်ဳိးစီခ်က္ၾကရင္း ရွင္မင္းကေတာ့ အုန္းႏို႔သာကူ တာ၀န္ယူရပါတယ္
ကန္စြန္းဥေလးပါရင္ ပိုဆိမ့္တာမို႔ ၾကိဳက္တတ္မယ္ဆိုရင္ ကန္စြန္းဥေလး ကိုေရေဆးျပီး ေသခ်ာျပဳတ္ထားလိုက္ပါေနာ္။
ကန္စြန္းဥေလးေတြရျပီဆိုရင္ အခြံႏႊာျပီး၊ သင့္ေတာ္မယ္ထင္တဲ့ အရြယ္အစားေလးေတြျဖစ္ေအာင္တံုးရပါမယ္။
ရွင္မင္းကေတာ့ လက္တစ္ဆစ္အရြယ္အတံုးေလးေတြတံုးျဖစ္ပါတယ္။
သိပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ျဖစ္မသြားေအာင္ျပဳတ္ပါ၊ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ သာကူ တည္ရင္ ကန္စြန္းဥေတြေပ်ာ္သြာ ေၾကသြားတတ္လို႔ပါ။
သာကူမတည္ခင္ သၾကားအရည္ျကိဳထားပါ။ ေရေႏြးစတည္ထားျပီး သၾကားရည္ ပါေလာင္းထည့္ျပီးတည္ပါ။
ျပီးတာနဲ႕ အုန္းႏုိ႔၁ဘူး ေဖာက္ထည့္ပါ။ ယိုးဒယား ထုတ္တဲ့ အုန္းႏို တဘူးဆို သာကူ တစ္ထုပ္စာအတြက္ အဆင္ေျပပါတယ္။
ေမႊျပီး ပြက္လာရင္ ကန္စြန္းဥ ေတြထည့္ပါတယ္။
တဆက္တည္း မီးအရွိန္နည္းနည္းေလ်ာ့ ထားျပီး သာကူထည့္လိုက္ပါ။
သာကူအေစ့ေလးေတြထဲက အျဖဴေရာင္အဆံေလးေပ်ာက္သြားတဲ့ အထိ ေရနည္းနည္ထည့္ေမႊေနရပါမယ္။
ကပ္မသြားေအာင္လဲ ဂရုစိုက္ရပါမယ္။
စိတ္ရွည္ရွည္ထားျပီး သာကူေစ့ေလးေတြၾကည္လာရင္ အိုးကို မီးပိတ္လို႔ရပါျပီ။
ၾကိဳက္တတ္ရင္ အုန္းသီးျခစ္ထားတာေလးေတြ ျဖဴးစားရင္ အဆင္ေျပလြယ္ကူတဲ့ အုန္းႏို႔သာကူ ေလး ရပါျပီ။
(ထန္းလ်က္လြယ္ရင္ သၾကားေလ်ာ့ထည့့္ျပီး ထန္းလ်က္ရည္ကိုပါထည့္ႏိုင္ပါတယ္။)